• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoćemo čistu Srbiju, a ne plaćamo reciklerima

Izvor Beta

Prerađivačima opasnog otpada isplaćeno je samo 65 odsto od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2018. godinu. Država kasni 15 meseci, saopštilo je danas Udruženje reciklera Srbije.

"Treću godinu za redom opredeljuje se manje novca od urađenog posla, a problem je i što se u aprilu 2019. godine isplaćuje novac za posao koji je urađen u januaru prošle godine", rekao je potpredsednik Udruženja reciklera Srbije Nikola Egić posle potpisivanja ugovora o isplati podsticajnih sredstava za prerađeni otpad u 2018. godini.

Dodao je da takva dinamika plaćanja čini taj biznis neodrživim.

Reciklažna industrija, prema njegovim rečima, radi posao od opšteg značaja, jer čisti Srbiju, pa bi trebalo da se pronađe održivo rešenje za isplatu svih količina zbrinutog opasnog otpada.

Reciklažna industrija u Srbiji pred zatvaranjem!?

"Eko taksu plaćaju građani kada kupuju proizvod, na primer neki kućni uređaj, i taj novac sada postaje opšti prihod republičkog budžeta. Neophodno je da se sav novac prikupljen od eko takse izdvaja u Zeleni fond i da se troši za životnu sredinu", kazao je Ergić.

Kako je saopštilo Udruženje reciklera, ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je tom prilikom da je reciklažna industrija značajna grana privrede i velika šansa za zapošljavanje.

"Nećemo odustati od toga da tražimo da se za reciklažnu industriju izdvoji više novca nego do sada. Razgovaramo sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim da se za 2018. godinu obezbedi još sredstava", rekao je Trivan.

Ministar: Eto zašto smo toliko bolesni!

Istakao je da želi da država godišnje izdvaja 3,5 milijardi dinara za reciklere "jer što više kapaciteta i novca uložimo u ovu oblast, dobićemo više radnih mesta i manje zagađenu životnu sredinu".

Iz Udruženja reciklera Srbije podsećaju da je od ekoloških taksi u 2018. godini prikupljeno u republički budžet 11,5 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada sada izdvojeno samo 2,19 milijardi dinara.

Ukupna dugovanja prema reciklažnoj industriji, kako se navodi, iznose 2,8 milijardi dinara za prethodne tri godine.

Osvestite se - Smeće nije otpad, smeće je novac!

"Recikleri su važan činilac zdravije životne sredine u našoj zemlji, što govori i podatak da je od 2010. do 2018. godine ova industrija zbrinula 500.000 tona opasnog otpada", ističe se u saopštenju.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Sramota koliko smo napredni.

Cistaci okoline

Kada ce drzava ukinuti famozni eko porez od 11 % koji je nepravedno uvela sirotinji koja se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina ?!!

Dorcolac

A ministar samo pun prica,a kad treba da se placa tu ga nigde nema.A da,to verovatno nije u njegovoj nadleznosti

special image