Apple primoran na primirje s Qualcomm-om, Intel krivac

Autor:

Izuzetno iznenađujuć i zanimljiv obrt u dugogodišnjoj sudskoj bici kompanija Apple i Qualcomm. Odluka Intel kompanije ključna za ceo slučaj!

Apple primoran na primirje s Qualcomm-om, Intel krivac Foto: Promo / Qualcomm

Kompanije Apple i Qualcomm međusobno se optužuju već godinama za nefer poslovanje, što Apple tvrdi za Qualcomm i zloupotrebu intelektualne svojine i neplaćanje naknada, što Qualcomm tvrdi za Apple. U sudskom postupku, koji je trebalo da bude nastavljen u aprilu Apple je najavio da će “rašrafiti Qualcomm na male biznise“, ali do toga neće doći.

 Neće, jer su se Qualcomm i Apple vansudski poravnali, uz dogovor da kompanija Apple plati sve što je bila dužna kompaniji Qualcomm, da licencira Qualcomm patente i svojinu u narednih šest godina i povuče sve optužbe protiv te kompanije. S druge strane Qualcomm će povući svoje tužbe protiv kompanije Apple.

GSMArena je ubrzo nakon objave ove vesti objavila i izjavu Intel zvaničnika, koji su najavili da se u potpunosti povlače iz proizvodnje 5G modema i čipova, što je očigledno razlog kompanije Apple da popusti u postupku protiv Qualcomm-a i prihvati sve uslove, uz međusobno povlačenje tužbi.

Intel je svojom odlukom praktično zapečatio sudbinu Apple kompanije da u budućnosti ima 5G iPhone ili iPad, jer Apple kompaniji niko ne bi ostao da joj proda 5G modeme i čipove.

Huawei je demantovao da je u pregovorima sa Apple kompanijom da joj prodaje čipove i da do toga neće doći, a ni Samsung nije želeo da sarađuje sa kompanijom iz Kupertina na 5G uređaju.

Zbog situacije kakva jeste Apple je, piše GSMArena, bio primoran da sklopi primirje sa Qualcomm kompanijom, jer je to jedina alternativa za 5G iPhone, bez kojeg Apple više ne bi bio relevantan na tržištu. Ovako, Apple ima šansu da predstavi prvi 5G model u toku 2020. godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Povezano

Sve vesti