mondo.rs

Evo koliko je loše: Ajaks u kvalifikacije, Milan u LŠ!

Autor:

U koliko se pogrešnom pravcu kreće evropski fudbal najbolje govori to što će Ajaks, ako ne osvoji Ligu šampiona, narednog leta morati u kvalifikacije, dok je četvrtom timu Serije A zagarantovano mesto u grupnoj fazi. Kvalitet? Nebitan!

Evo koliko je loše: Ajaks u kvalifikacije, Milan u LŠ! Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Sprema se rekonstrukcija u organizaciji Lige Šampiona. Najmoćniji evropski klubovi se već duže vreme bore za promenu pravila koja bi dovela do toga da se ovo takmičanje u skorijoj budućnosti igra po modelu koji je prihvaćen u košarkaškoj Evroligi.

Naime, "velikani" se zalažu za delimično zatvoren format u kojem bi sigurno učešće imao određen broj timova iz „liga petice“ koji bi ga osigurali kroz domaća prvenstva, dok bi manji broj preostalih mesta bio popunjen kroz kvalifikacije koje bi igrali članovi preostalih liga.

Taj način organizacije otežao bi posao i ovogodišnjem polufinalisti, ekipi Ajaksa, pa se postavlja pitanje koliko je zapravo pravedno donositi takve odluke nakon sezone u kojoj je pokazano da i "ostatak" Evrope može da bude konkurentan za trofej Lige šampiona.


Uprkos sjajnim partijama "kopljanika" u ovoj sezoni i potvrde da mogu da se nose sa ekipama poput Bajerna, Real Madrida i Juventusa, i da pobeđuju ekipe tog kvaliteta, najuticajniji klubovi planiraju ovaj projekat koji bi bio potpuno nepravedan prema Holanđanima.

Upravo Juventus je jedan od "najglasnijih" u čitavoj priči, njihov predsednik Anjeli nalazi se na čelu organizacije koja se zalaže za promene u ovom pravcu.

Jasno je da su iznenađenja poput ovog koje je Ajaks ove godine priredio sve veća retkost, ali format koji se sprema dodatno bi smanjio šanse da se slični rezultati ponove u budućnosti.

Kada bi na snagu stupio planirani model i kada bi UEFA prihvatila korekcije u sistemu kvalifikacija i takmičenja, holandski velikan bi garantovano mesto u Ligi šampiona sledeće sezone imao samo ukoliko je osvoji, dok bi u protivnom verovatno počeo kvalifikacije VEĆ 23. JULA.

liga šampiona lopta pokrivalica Foto: David Ramos/Getty Images/GuliverSa druge strane, ekipe poput italijanskog Milana imale bi priliku da dođu do takmičenja bez muke, kroz sigurno mesto koje im garantuje Serija A, uprkos kvalitetu koji imaju – a koji je trenutno bitno manji od Ajaksovog –  i višegodišnjim neuspesima.

Da nepravda prema ovogodišnjem polufinalisti bude veća, klub iz Amsterdama je i ove sezone do svoje pozicije došao počevši takmičenje u kvalifikacijama i to ISTE NEDELJE kada su Partizan i Crvena zvezda igrali svoje mečeve protiv litvanskih predstavnika Suduve i Trakaija.

Ipak to ih nije omelo da doguraju do same završnice i da na taj način pokažu da se kvalitetan fudbal igra i van pet najjačih evropskih prvenstava.

Povlašćenost koju bi učesnici tih liga dobili novim formatom iz ovog ugla deluje potpuno nezasluženo budući da velika većina tih klubova ne ostvaruje zapažene rezultate van svoje države.

Kapitalizam je spremio svoj udarac "manjim" timovima i ligama, ali ono što je zaista za brigu jeste činjenica da će velikani poput Ajaksa biti skrajnuti te da će sama Liga šampiona izgubiti draž koju je u punom sjaju prikazala u ovoj sezoni.

Povezano

Sve vesti