Tanjug

Nemci razočarani u Hrvatsku, ne bi više ulagali

Autor:

Nemačke kompanije u Hrvatskoj izuzetno su nezadovoljne uslovima poslovanja i smatraju da će ova godina biti znatno lošija od prošle. Najviše primedbe imaju na visoke poreze, nepotrebnu administraciju i korupciju.

6
A- A A+

Zagreb Foto: Mondo/ Goran Sivački Zagreb

Nemci smatraju da vlada premijera Andreja Plenkovića loše radi svoj posao, pokazalo je najnovije istraživanje Nemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, najveće bilateralne privredne organizacije u Hrvatskoj.

Istraživanje je sprovedeno u februaru ove godine, među 150 kompanija članica Komore i nekim od vodećih kompanija u Hrvatskoj, piše zagrebački "Večernji list".

Z. Balkan bez granica bi doneo čak 17 milijardi €!

Kako se navodi, čak 61 odsto kompanija privrednu situaciju u Hrvatskoj ocenjuje kao lošu, a samo 54 odsto kompanija izjavilo je da bi ponovo izabralo Hrvatsku kao poslovnu destinaciju.

Kao najveće prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije kompanije ističu članstvo u Evropskoj uniji, kvalifikovanost zaposleniha, produktivnost i motivaciju zaposlenih i infrastrukturu, dok kao razlog za smanjenje investicija navode nedostatak radne snage koje postaje sve veći problem svim firmama, pa tako i onima koje su članice Nemačko-hrvatske industrijske komore.

Vučić: Po platama smo već stigli Bugarsku

Prošle godine u Hrvatsku je želelo da ulaže 80 odsto nemačkih kompanija, a sada najverovatnije traže druge zemlje, što pokazuje podatak da je Hrvatska osma među 20 zemalja regiona po poželjnosti za ulaganje.

Iza Hrvatske su samo Rumunija i Bugarska, a ispred sve druge članice EU iz regiona.

Povezano

Sve vesti