Tanjug

SVAĐA OKO OCENE:Profesor ošamario učenice, učenik njega

Autor:

Profesor fizike u Sedmoj beogradskoj gimnaziji danas je ošamario tokom časa dve učenice drugog razreda, koje su se s njim svađale oko ocene. Učenik "zaštitio drugarice" tako što je - udario profesora.

192
A- A A+
škola, zona škole, osnovci, đaci Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Ozbiljan indicent sa školskom (ne)disciplinom dogodio se danas u Sedmoj beogradskoj gimnaziji.

Učenici nezadovoljni načinom na koji profesor Z.O. ocenjuje svađali su se sa njime i cela situacija je eskalirala tako što je profesro ošamario prvo učenicu J. K. a potom i drugu koja se umešala.

Da stvar bude gora, na profesora je onda nasrnuo učenik, s idejom da tako "štiti drugarice", i udario ga.  

Pozvana je i policija, a u gimnaziju u beogradskon neselju Mirijevo došla je i Hitna pomoć., da pregleda devojčice. Lekar je pregledao učenike i konstatovano je da nemaju povrede, a  profesor zbog visokog pritiska i uzbuđenja u pratnji policije prevezen u Urgentni centar.

VASPITANJE: Direktor šamarom sprečio tuču učenika?

"Profesor je objašnjavao kriterijume ocenjivanja, a devojčica J.K se nije složila sa njim i burnije je odreagovala. Profesor je udario, a kada je ustala drugarica 'da je zaštiti' i ona je dobila šamar", kaže za Tanjug pedagog Sedme beogradske gimnazije Dragica Kitanović.

Incident je potvrdio direktor škole Miroslav Markićević, piše tabloid "Alo".

"Na času fizike došlo je do nesporazuma u vezi sa ocenjivanjem, bodovima... Profesor nije mogao da odoli učeničkim navaljivanjim da ih oceni ovako ili onako i tom prilikom je ošamario jednu učenicu, a ostali učenici su se umešali da ih razdvoje. Čuli smo buku pedagog i ja i odmah smo krenuli, rastavili ih i pružili pomoć učenici. Pozvali smo Hitnu, ali srećom niko nije povređen. Obavestili smo i policiju, obavestili ih o događaju, obavestili školsku upravu, tačnije Ministarstvo prosvete o incidentu u skladu sa našim protokolima".

Prema profesoru će se primeniti procedure koje su predviđene zakonom koji deklariše nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste i sada je sve u rukama zakona, kaže direktor.

U Ministarstvu prosvete kažu da su obavešteni šta se dogodilo. Navode da je profesor koji je ošamario devojčice podneo zahtev direktoru škole da mu se raskine radni odnos iz ličnih razloga.

"Profesor je prekršio član 111. i 112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u obrazovnim ustanovama kojim je zabranjeno fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje ucenika, za šta su predvidene novčana kazna, udaljenje sa rada ili prestanak radnog odnosa (član 166. ZOSOV)", navode u Ministarstvu prosvete.

Povezano

Sve vesti