mondo.rs

Bežični punjači u vozilima mogu da pune i odeću (VIDEO)

Autor:

Kompanija Continental predstavila je inteligentnu odeću koja kombinuje posebne materijale sa štampanom elektronikom.

0
A- A A+

Continental, odeća Foto: promo/Continental

Vidljivost svih učesnika u saobraćaju jedan je od najbitnijih uslova za bezbedan saobraćaj. Zakonski je definisano da u slučaju da vozač i putnici izlaze iz kola na otvorenom putu moraju na sebi imati takozvani svetloodbojni prsluk.

Kompanija Continental, koja osim proizvodnje guma, osmišljava i plasira brojna rešenja u automobilskoj industriji, otišla je korak dalje.

Predstavljeno je rešenje nazvano inteligentna odeća, a kombinuje posebne materijale sa štampanom elektronikom. Sve ovo je iskorišćeno na dva demo primera.

Prvi je jakna sa integrisanim LED trakama, koje se aktiviraju čim osoba ustane sa svog sedišta. Na taj način, značajno se povećava vidljivost. Jakna sadrži set baterija koji se napaja preko bežičnog punjača integrisanog u sedište.

Ovakvo rešenje je namenjeno pre svega komunalnim službama (poput radnika čistoće ili putara), čiji zaposleni često napuštaju vozila na sred puta.

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Tehnologija može da se koristi i za grejanje, ugradnjom grejača u odeću sa takođe bežičnim napajanjem.

Iz Continentala ističu da će ovakva "grejana" odeća biti sve potrebnija zbog dolaska električnih dostavnih vozila. Naime, intenzivno grejanje kabine vozila klima uređajem negativno utiče na potrošnju struje, koja je primarno potrebna za kretanje vozila. Zbog toga bi ovakvo rešenje moglo da smanji potrošnju struje, a samim tim i produži autonomiju vozila.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti