mondo.rs

Zabranio "Balkansku među" da bi "sprečio mržnju"?!

Autor:

Prištinski mediji prenose izjavu direktora Doma kulture u Bujanovcu Jetmira Ismailija o povlačenju projekcije filma "Balkanska međa" u toj ustanovi. Nadležni u opštini najavljuju da će sve saopštiti naredne nedelje.

18
A- A A+

Direktor bujanovačkog Doma kulture Jetmir Ismaili, koji je naredio da se film "Balkanska međa" povuče sa repertoara bioskopa, izjavio je da je odluku da zabrani prikazivanje filma doneo nakon što je "pročitao kritike i radnju filma".

Ismaili je ovu izjavu dao prištinskom listu "Koha ditore", iako su ga lokalni mediji, među kojima i portal bujanovacke.co.rs, koji je i u sredu pokušao da dobije izjavu bujanovačkog Doma kulture, ali je saopšteno da je on "na odmoru".

"Jedini razlog za otkazivanje filma je da bi se sprečila mržnja između Albanaca i Srba. Mržnja je prisutna, ali ne želimo da oživi ponovo. Na osnovu kritika koje sam pročitao u filmu nema istine. Grb Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe je zloupotrebljen. Čak su i strani mediji ukazali da film podstiče mržnju", rekao je Ismaili.

Nakon što je objavljena vest iz producentske kuće o tome da je film "skinut" sa programa Doma kulture u Bujanovcu, oglasilo se MInistarstvo kukture, koje je izrazilo zabrinutost zbog ovakvog čina, kao i Koordinaciono telo za opštine Medveđa, Bujanovac i Preševo.

Predsednik tog Koordinacionog tela Zoran Stanković izjavio je da će nadležni u Opštini Bujanovac naredne nedelje utvrditi sve okolnosti ovog slučaja.  

"Projekcija filma 'Balkanska međa', otkazana je, prema obavešenju nadležnih lica iz opstine Bujanovac, voljom direktora Doma kulture u Bujanovcu, a da pri tom nikog od odgovornih pojedinaca u opštini Bujanovac nije obavestio o svojoj odluci, već je otišao na odmor i trenutno se nalazi u inostranstvu. Iz opštine su nam rekli da će po njegovom povratku sa odmora, početkom naredne nedelje, nadležni organi SO Bujanovac, utvrditi sve činjenice vezane za otkazivanje projekcije filma 'Balkanska međa', i preduzeti zakonom predviđene mere protiv samovolje odgovornih lica", naveo je Stanković.

Dodao je i ovo: "Moj lični stav je da prikazivanje tog filma ni na jedan način ne može da naruši međuljudske odnose Srba i Albanaca u toj opštini".

MONDO TV O FILMU "BALKANSKA MEĐA"

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti