Tanjug

Crnogorcima skupa Mornarica, prodaju patrolne brodove

Autor:

Crnogorska vlada donela je odluku da se iz mornarice Vojske Crne Gore povuku dva najveća plovila - partolni brodovi "P-33" i "P-34" i ponude na prodaju.

3
A- A A+
vježba 1, crna gora, zastava crne gore, zastava, more, jadran, brod Foto: MONDO/Mladen Stojović Ilustracija

Ta odluka obrazložena je tvrdnjom da su brodovi "preveliki, preskupi i prekomplikovani za upotrebu u Mornarici VCG", koja nema ni kadrove koji bi mogli da rade na njima, prenose podgoričke "Vijesti".

Kako se podseća, brodovi su napravljeni krajem osamdesetih godina prošlog veka kao okosnica udarnih pomorskih snaga flote nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice.

Mornarička vežba Crne Gore i NATO (FOTO)

Ministarstvo odbrane izvršiće procenu i odrediti početnu cenu brodova, a kako navode "Vijesti", budući da se radi o upotrebljivoj vojnoj tehnici, Ministarstvo će novog vlasnika tražiti na takozvanim poverljivim tenderima koji nose oznaku tajnosti.

Do sada je više država pokazalo interesovanje da kupi ova dva broda koj su tehnički u dobrom stanju i da ih nakon modernizacije naoružanja i elektronike, uvrste u sastav svojih ratnih mornarica, a među interesentima su Pakistan, Turska, Bangladeš i Izrael.

Povezano

Sve vesti