mondo.rs

Kinezi grade stadione Hrvatima

Autor:

Posle Rijeke, u Hrvatskoj će biti napravljen još jedan stadion čiji će neimari biti KInezi. Plan je da se u Velikoj Gorici napravi stadion od oko 35.000 mesta

5
A- A A+
lopta pokrivalica liga evrope sneg fudbal Foto: MONDO/Vladimir Sukdolak

Hrvatski fudbal, poput srpskog, ali u manjoj meri, ima problema sa infrastrukturom.

Jeste da su pojedini fudbalski stadionu u Hrvatskoj renovirani, ali i dalje se primećuje oronulost, a nedavno je objavljena vest i da se stadion zagrebačkog Dinama - "Maksimir" - urušava sam od sebe.

Sve to doprinelo je pojačavanju ideje da hrvatska reprezentacija dobije svoj dom, mada iz Hrvatskog fudbalskog saveza ponavljaju da će "kockasti" i dalje igrati utakmice širom zemlje.

Hrvatski mediji danas javljaju da će grad Velika Gorica, Fudbalski savez Zagrebačke županije i kineska korporacija "Z-Run Well Ton Industry" danas potpisati memorandum, koji će označiti početak saradnje na izgradnji fudbalskog stadiona u Velikoj Gorici.

Reč je o poslu koji bi mogao da bude vredan i do 150 miliona evra, a ovaj posao podržava i hrvatska vlada. Ne i Hrvatski fudbalski savez, čiji je predsednik Davor Šuker, nedavno izjavio da će neka vrsta "nacionalnog stadiona" biti izgrađena, ali u jednom zagrebačkom naselju.

Prema pisanju hrvatskih medija, stadion u Velikoj Gorici bio bi najmoderniji, i sličan "Astana Areni". Prema ovom sporazumu, fudbalski stadion u Velikoj Gorici imao bi kapacitet od 30 do 35 hiljada gledalaca, a trebalo bi da bude izgrađen do 2021. godine.

Upadljivo je da iz ovog najavljenog posla "ispada" Hrvatski fudbalski savez, a da posao sa Kinezima u Velikoj Gorici, koja se nalazi u široj okolini Zagreba.

Prema saopštenju iz gradske uprave Velike Gorice, kontakti sa kineskim investitotrima su napravljeni još pre nekoliko godina.

"Velika Gorica je u poslednjih nekoliko godina postala grad poželjan investitorima", navode predstavnici Velike Gorice.

Foto: Google maps


Kinezi su prezadovoljni položajem Velike Gorice, kažu da mogu da još više iskoriste potencijal i ulažu u sportsku industriju, u blizini je aerodrom u Zagrebu.

Nedavno je objavljeno da će Kinezi graditi i novi stadion u Rijeci.

Povezano

Sve vesti