mondo.rs

Komemoracija Mirjani Marković, ali malo je "drugova"

Autor:

U Beogradu je danas održana komemoracija preminuloj supruzi bivšeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića. Osulo se društvo, po koja suza žena...

3
A- A A+
Mirjana Marković mira marković markovic slobodan milošević sloba Foto: Tanjug/AP photo/Darko Vojinović

Mirjana Marković, koja je zajedno sa svojim mužem, imala veliku ulogu i veliku odgovornost za mračne 90-e godine prošlog veka, u kojima smo preživeli rat, nemaštinu, pljačku na raznim nivoima i oblicima, biće sahranjena u subotu u Požarevcu.

Stigla urna

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Mire Marković, supruge nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, stigla je jutros iz Rusije u Srbiju, otkriva BK televizija. Po želji porodice urnu je doneo njihov prijatelj Slobodan Bulatović i ona se već nalazi u porodičnoj kući Miloševića u Požarevcu. Sahrana Mire Marković je sutra u 15 časova, kada će urna biti položena ispod lipe u dvorištu gde počiva i njen suprug. Potom će sveštenstvo SPC Eparhije braničevske održati opelo.

Između ostalog, porodice novinara Slavka Ćuruvije i nekadašnjeg politilčkog funkcionera bivše Jugoslavije Ivana Stambolića tvrde da je bračni par Milošević stajao iza njihovih ubistava i da je zapravo Mirjana Marković bila glavni inspirator njihovih ubistava.

Kremacija Mirjane Marković, bio Marko Milošević


U Beogradu je danas održana komemoracija povodom njene smrti, ali od njenih nekadašnjih "viđenijih drugova" i "jurišnika" iz partije Jugoslovenska levica, čija je bila predsednica, malo ko je došao.

Na komemoraciji je bio ministar za zaštitnu životne sredine, inače dugogodišnji član i funkcioner Socijalističke partije Srbije Goran Trivan, kao i Nikola Šainović, nekada "desna ruka" Slobodana Miloševića.

Trivan je pre dva dana u izjavi za "Politiku" izrazio žaljenje zbog smrti Mirjane Marković i sa mnogo pijeteta govorio o njoj.

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić, koji je bio veliki prijatelj sa Mirjanom Marković, izjavio je pre dva dana da "država treba da pomogne u organizaciji njene sahrane".

Zanimljivo je, međutim, da lider SPS Ivica Dačić nije bio omiljen kod Mirjane Marković. Gostujući na RTS-u u petak pre podne, Dačić je bio upitan i za njegov odnos sa njom.

Dačić je odgovorio da je kao predsednik SPS-a izjavio saučešće i ponudio pomoć u organizovanju sahrane Mirjane Marković, iako oni poslednjih godina nisu bili u dobrim odnosima.

"Sve drugo je deo istorijske ocene. Mislim da smo mnogo blizu da bismo davali dubinske analize u vezi sa pojedinim ličnostima u našoj istoriji. Istorija će o svemu tome reći svoje", rekao je Dačić.

Upadljivo je da u beogradskim listovima "Politika" i "Večernje novosti" prethodnih dana nije bilo mnogo čitulja posvećenih Mirjani Marković.

Nekrolog je u "Politici" danas objavio rektor Evropskog univerziteta Milija Zečević, koji se od Mirjane Marković oprostio rečima: "našoj dragoj profesorki i koleginici".

"Prof. dr Mirjana Marković je predavala studentima Američkog fakulteta za menadžment i Fakulteta za internacionalni menadžment u najteže vreme embarga i bombardovanja. Dala je veliki doprinos razvoju naučne misli društvenih nauka i podržavala filozofiju razvoja menadžmenta i razumela na pravi način opredeljenje studenata za budući poziv. Studenti i profesori Evropskog univerziteta sa ponosom će se sećati svoje koleginice i profesorke", napisano je u poruci Milije Zečevića.

Povezano

Sve vesti