mondo.rs,Tanjug

Stiže peščana oluja iz Sahare, i Balkan na udaru

Autor:

Veliki peščani oblak iz Sahare, koji ovog vikenda stiže do Evrope, tokom naredne nedelje očekuje se u Hrvatskoj. Da li će i Srbiju prekriti pesak iz Sahare, videćemo u narednim danima.

18
A- A A+
Ilustracija Foto: YouTube/printscreen/Imrul Mehedi Ilustracija

  Saharska prašina danas je stigla do Portugalije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Italije i Nemačke, a tokom noći očekuje se da stigne do južnih krajeva Hrvatske.

Peščani oblak sutra će se proširiti na veći deo Hrvatske, javili su hrvatski mediji.

Peščana prašina iz Sahare više puta godišnje dolazi u evropske zemlje, a uglavnom "stradaju" samo automobili.

Ovaj oblak "putovaće" Evropom i početkom naredne sedmice.

Hrvatski meteorolozi su od ponedeljka najavili više oblaka, a kišu u noći na utorak.

Saharski pesak u Hrvatsku stiže u noći između ponedeljka i utorka, a prognostičarka RTL-a Dunja Macoko Drvar kaže da se snažan ciklon polako približava iz Severne Afrike i sa sobom vuče više peska nego što ga mediteransko područje dobija sa manjim ciklonima.

Peska već ima u vazduhu iznad zapadnog Sredozemlja i Španije, a narednih dana ciklon će putovati na istok i zahvatiti veliki deo Hrvatske.

Lagano taloženje peska na obali će moći da se primeti već u nedelju, a biće ga znatno više u ponedeljak i pogotovo utorak, kad će padati prljava kiša kako na moru, tako i u kontinentalnom delu Hrvatske.

"Ako niste oprali automobile, i nemojte. Pred praznik oprani okomiti (vertikalni) pozori valjda će ipak ostati čisti", poručuje Macoko Drvar.

Pesak iz Sahare mogao bi da "prekrije" i Srbiju, kao i druge zemlje regiona.

Povezano

Sve vesti