Beta,Tanjug

Broj mrtvih sada 290, ko je izvršio napade...(FOTO)

Autor:

Najmanje 290 osoba je stradalo i 500 je povređeno u seriji napada na crkve i hotele u nedelju u Šri Lanki, saopštile su jutros vlasti novi bilans žrtava. Napad izvelo sedam bombaša samoubica.

Broj mrtvih sada 290, ko je izvršio napade...(FOTO) Foto: Tanjug/AP Photo/Fareed Khan


"Novi bilans je 290 mrtvih i 500 povređenih", saopštila je policija i dodala da su 24 osobe privedene jer su osumnjičene za veze s napadima.

Ministar turizma Šri Lanke saopštio je da je 39 turista poginulo, a 28 povređeno u napadima na crkve i hotele u nedelju.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade koji su se dogodili dok su vernici bili u ckrvi na obeležavanju Uskrsa prema Gregorijanskom kalendaru.

Ni danas se situacija ne smiruje - u blizini crkve u glavnom gradu Šri Lanke, Kolombu, danas je eksplodirao kombi, kada je specijalna jedinica pokušala da deaktivira bombu koja se nalazila u njemu, javlja Rojters.

"Kombi je eksplodirao kada je jedinica za deaktiviranje eksplozivnih naprava Specijalnih jedinica i vazdušne odbrane pokušala da deaktivira bombu", rekao je očevidac.Osam eksplozija je odjeknulo u crkvama i hotelima u Kolombu i okolini. U napadima su i stradali i turisti.

Krvoproliće na Uskrs (FOTO)

Koordinisane napade u crkvama i školama izvršilo je sedam bombaša samoubica, izjavio je danas državni istražilac Arijananda Velijanga.

Analiza telesnih ostataka jasno je pokazala da je reč o bombašima samoubicama, rekao je Velijanga, forenzički krivični istražilac.

Američki Stejt Department je upozorio turiste iz SAD, da je moguće da terorističke grupe planiraju nove napade u Šri Lanki."Teroristi mogu napasti i bez upozorenja", rečeno je u upozorenju Stejt Departmenta, preneo je Rojters.

Portparol Vlade Radžita Senaratne je izjavio da su napadi izvršeni uz pomoć jedne međunarodne mreže.

"Ne verujemo da je ove napade izvršila grupa ljudi ograničena na ovu zemlju. Postojala je međunarodna mreža bez koje ovi napadi ne bi uspeli", rekao je Senaratne.+

Policija Šri Lanke proverava navode da su obaveštajne službe imale upozorenja o mogućim napadima, rekli su zvaničnici. Dvojica ministara iz Vlade sugerisala su da je bilo obaveštajnih propusta.

Oko 1,2 miliona katolika živi u Šri Lanki sa 21 miliona stanovnika. Hrišćani predstavljaju sedam odsto stanovništa zemlje gde 70 odsto čine budisti, 12 odsto hiduisti i deset muslimani.

Šri Lanka: Posle eksplozija bomba i na aerodromu

Povezano

Sve vesti