mondo.rs,Tanjug,Fonet

"Ako Trajković govori neistinu, utvrditi odgovornost"

Autor:

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je Rada Trajković danas najdirektnije državu Srbiju optužila za "državni terorizam" i ubistvo Olivera Ivanovića. Skandalozno, kaže premijerka Brnabić.

"Ako Trajković govori neistinu, utvrditi odgovornost" Foto: Mondo/Goran Sivački


On je zatražio da se utvrdi da li ona govori istinu, "odnosno kakvim dokazima raspolaže za tako opasne i besramne tvrdnje". Đurić je ukazao da ukoliko, ne govori istinu, potrebno je utvrditi da li u ovom svojevrsnom širenju panike i crtanju mete ima elemenata pravne odgovornosti.

Brnabić: "Skandalozno"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Kraljevu, odgovarajući na pitanja novinara, da je skandalozna izjava Rade Trajković da Aleksandar Vučić opstruiše istragu o ubistvu Olivera Ivanovića i pozvala je da da bilo kakav dokaz za tu tvrdnju. Ona je ocenila da je reč o paušalnim tvrdnjama bez ikakvih dokaza kojom optužuje predsednika države i da je to suprotno zdravnom razumu, jer su, kako je naglasila, najmanje predsednik Srbije, Vlada Srbije i Sprska lista mogli da profitiraju od tog monstruoznog ubistva. Izbori su prošli, mi smo imali razgovor sa Oliverom Ivanovićem i nije postojao ni jedan razlog da bilo ko ugrozi njegov život, rekla je Brnabić.

Predsednica Evropskog pokreta za Kosovo i Metohiju Rada Trajković izjavila je ranije danas da opstrukcija u istrazi ubistva Olivera Ivanovića "dolazi direktno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Ako vi imate predsednika države koji izlazi sa istražnim materijalom i otkriva ga javnosti u toku istrage, to je poruka onima koji su svedočili ili onima koji planiraju da svedoče da on sve odmah saznaje. Meta sam mu bila ja, povod u stvari, a suština je ležala u tome da on na indirektan način sprečava istragu", rekla je Rada Trajković za TV N1.

Predsednik Srbije je nedavno optužio Radu Trajković da se zbog njenog iskaza u istrazi Prištine za ubistvo Ivanovića, dvojica Srba od 23. novembra do danas nalaze u pritvoru, a Marko Đurić je na Twitteru objavio dokument za koji tvrdi da je autentičan i pokazuje šta je rekla u istrazi.


Rada Trajković to demantuje i kaže da je državni zvaničnici i tabloidi stavljaju na listu za odstrel, dok Đurić traži zaštitu jer kaže da je dobio pretnje smrću zbog čitavog ovog slučaja.

Đurić: Podneću krivične prijave zbog pretnji smrću


Prema njenim rečima, specijalni tužilac je zvao mnoge Srbe koji su imali komunikaciju s Oliverom Ivanovićem da daju izjave.

Đurić u današnjem saopštenju još navodi:

"U svim civilizovanim društvima mora postojati odgovornost za javno izgovorenu reč, i sloboda govora ne podrazumeva pravo da bez ikakvih konsekvenci neosnovano i bez dokaza blatite i klevećete koga želite".

Đurić kaže da lično ne misli da je "ovaj napad na državu i demokratski izabrane predstavnike samo čin političke neodgovornosti ili patološke mržnje Rade Trajković prema sopstvenoj državi, iako je verovatno i to".

"Oliveru sam pomagao, varao albanske zakone"

"Sve, međutim, ukazuje na to da je Rada Trajković samo jedan od učesnika organizovane kampanje rušenja ugleda države i njenih institucija, i smatram da je, u cilju očuvanja društvene stabilnosti, potrebno utvrditi ko sa kojim motivom učestvuje u toj kampanji i ko je njen naručilac i inspirator", navodio Đurić.

On od nadležnih državnih organa očekuje da istraže navode Rade Trajković i prirodu njenih odnosa sa privremenim institucijama samouprave u Prištini i sa pojedinim stranim diplomatama sa kojima, kako je i sama potvrdila, održava redovne kontakte.

Srpska lista upitala je danas Prištinu da li je moguće da su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, uhapšeni u novembru u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, u zatvoru zbog svedočenja Rade Trajković.

Srpska u saopštenju navodi da je Trajković danas priznala da je dala iskaz prištinskim isražiteljima, te da nije negirala da je sa njima sarađivala u kreiranju montiranog procesa protiv Spasojevića i Rošića, niti da je u svom iskazu najdirektnije, i očigledno bez ikakvih dokaza, za ubistvo Olivera Ivanovića optužila Srbe i državu Srbiju.

Povezano

Sve vesti