mondo.rs,Tanjug

Ljubav prema prirodi = Ljubav prema Srbiji (VIDEO)

Autor:

Švedska će pomoći Srbiji u ekologiji. Ambasador Švedske i ministar za ekologiju Goran Trivan danas sadili vrbe u "Medenom vrtu" na Ada Huji.

Ljubav prema prirodi = Ljubav prema Srbiji (VIDEO) Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan sadili su danas autohtone bele vrbe u znak simboličnog početka formiranja "Medenog vrta" i pošumvljavanja Ade Huje.

Početak pošumljavanja ovog nekada devastiranog područja, prema rečima ministra Trivana, pokazuje da se ljubav prema prirodi isplati, ujedno poručujući da je "ljubav prema prirodi neodvojiva od ljubavi prema Srbiji".

Ada Huja je do 1960. godine bila ostrvo. Grad je tražio mesto gde bi mogao da deponuje smeće, pa je odlučeno da to bude Ada Huja.

Švedski ambasador je sa svoje strane obećao da će njegova zemlja nastaviti da pomaže Srbiji u ekološkim pitanjima.

"Zaista lep trenutak, lep predmet za diskusiju, kao i svi izazovi u ekologiji pred kojima stoji Srbija", rekao je Lundin i naglasio: "Jedna trećina švedske pomoći Srbiji ići će na projekte održivog razvoja. EU ima visoke zahteve i to je dobro, a mi ćemo nastaviti da podržavamo Srbiju na tom putu".

Društvo gde, kako kaže, svi pomažu i rade na reformama, korisno je po svoje građane.

Imao je poruku za građane Srbije: "Ne treba čekati srpsku ili švedsku vladu, već mora da postoji inicijativa i iz udruženja, lokalnih zajednica, nevladinog sektora".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao da je šuma "najznačajniji prirodni faktor u Švedskoj", da puno znači, kao i da velika preduzeća - Ikea, Tetrapak ne bi mogle uspešno da posluju bez šume.

"Imamo više šume u Švedskoj nego bilo kad u istoriji. Ako čuvate šumu isplatiće se. To je moguće i nije u suprotnosti sa razvojem privrede. Treba samo dobro planirati šumsku politiku", poručio je Lundin.

Sa Srbijom će, zaključuje on, raditi zajedno na svim problemima, uključujući i problem divljih deponija.

Izvor: Tanjug

Povezano

Sve vesti