Tanjug

Vlasnici kompanija, da li se stidite?

Autor:

U Srbiji je tokom prošle godine ukupan iznos donacija procenjen na 27,3 miliona evra, a najaktivniji darodavci bili su građani, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, navodeći da je to pokazalo istraživanje o dobročinstvu.

27
A- A A+
novac, valuta, evri, evro, 50 evra pare dinari keš menjačnica kurs Foto: MONDO/Mario MilojevićČak 42,9 odsto darodavaca su bili građani, a poslovni sektor 29,5 odsto, rekla je Brnabić navodeći da je ovo prvi put, od kako Fondacija "Catalyst Balkans" prati dobročinstvo u Srbiji, da građani doniraju više novca nego kompanije.

"Želim da podstaknem kompanije da se ponovo uključe u dobročinstvo i da 2019. godine prikupimo još više sredstava", rekla je Brnabić.

Navela je da je transparentnost podataka u 2018. porasla na 46,1 odsto što je, dodala je, za devet odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Premijerka je rekla da se podizanjem transparentnosti učvršćuje poverenje između javnosti, donatora i primalaca što je, dodala je, važno u procesu doniranja jer kompanije i pojedinci žele da budu sigurni da će sredstva koja su donirana i doći na pravo mesto.

Država ukida "porez na humanost"


Brnabić je danas u Istraživačkoj stanici "Petnica" prisustvovala uručenju spektrometra - uređaja koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, koji će pomoći u razvoju znanja i talenata oko 400 mladih polaznika tog istraživačkog centra.

Povezano

Sve vesti