Tanjug

Institut: Niški hotel nam otkazao prostor

Autor:

Nevladina organizacija Institut za evropske poslove saopštio je danas da im je niški hotel "New City", u kojem je trebalo da organizuju debatu, otkazao gostoprimstvo.

0
A- A A+
niš, niška tvrđava, tvrđava niš, srbija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Organizacija dodaje da sumnja da je razlog otkazivanja to što je poplavljena sala u hotelu zbog havarije, kako su obrazložili iz hotela.

Na debati je kao moderatorka najavljena novinarka Olja Bećković, a trebalo je da govore i profesor medijske etike dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić, te zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić.

Takođe, navode i da je prvobitno i savetnica predsednika Srbije, Suzana Vasiljević potvrdila svoje učešće na debati, a potom otkazala, uz obrazloženje da je na putu, a obećala je, navode, da će govoriti na debati u Beogradu 15. maja.

Na debati, pod nazivom "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" koja je trebalo da se održi večeras u tom hotelu, u 19 sati, a, kako navodi Institut, gostoprimstvo u hotel im je otkazano danas, nekoliko sati uoči događaja.

Iz Insituta navode da im sumnju u razloge otkazivanja budi to "to im hotel, inače u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva, ne dozvoljava da se uvere, kao i da im "ne nudi alternativu".

Stoga otkazivanje vide kao sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane, a o slučaju su, kažu, obavestili EU i Delegaciju Evropske unije u Srbiji.

Navode da im se isto to dogodilo u nekoliko navrata u poslednjih godinu dana - u Bitef Teatru, Dvorani kulturnog centra u Beogradu, prostorijama Niškog Simfonijskog orkestra i Oficirskog doma u Nišu, te pozorištu Joakim Vujić u Kragujevcu.

Institut navodi da je naredna debata najavljena za 15. maj, u Domu omladine Beograda.

Debata je deo projekta "Debatovanje o odnosima Srbije i Evropske unije" koju finansira Ambasada Nemačke u Beogradu, koja je takođe obaveštena o incidentu, dodaju u Institutu.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti