mondo.rs

Kako da kupite dobra, sveža jaja

Autor:

Uskrs je pred nama, što znači da svi kupujemo jaja koja ćemo farbati na Veliki petak. Evo kako da kupite dobra, sveža jaja.

Kako da kupite dobra, sveža jaja Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Bez obzira na to što na kutijama u kojima se prodaju piše rok trajanja, ne možete da budete sasvim sigurni koliko su jaja sveža - da nisu pokvarena da, ali ništa više od toga.

Zato pomaže da pri kupovini jaja obratite pažnju izgled ljuske i oblik jajeta jer sve to može da ukaže na kvalitet jaja. Oblik mora da bude normalan, ljuska neoštećena i čista. Ako primetite da jaje nije pravilnog oblika, najbolje je da ga ne kupujete jer to može da bude znak neke bolesti.

Što se tiče boje ljuske, neki misle da su braon jaja kvalitetnija od belih, drugi smatraju obrnuto, ali stručnjaci kažu da boja ljuske baš i ne određuje kvalitet.

Oznake A, B i S

Sigurno ste primetili da na kutijama u koje su spakovana jaja imaju oznake A, B i S. Ove oznake vezane su za težinu jaja, a klasa B znači da je teško između 55 i 60 grama, klasa A da je jaje manje od 60 do 65 grama, a klasa S da je teško između 65 i 70 grama.  

Ali, kao što smo već rekli, krupnoća jaja ne određuje kvalitet, tako da praktično zavisi samo od vaših preferencija koju klasu jaja ćete da kupite.

Dakle, na osnovu ovih faktora možete da kupite kvalitetna jaja, a postoji i jedan trik koji će vam pomoći da znate koliko su jaja sveža.

U dublju providnu posudu sipajte hladnu vodu, ubacite jaje i gledajte da li će pasti na dno posude, da li će isplivati na vrh, a evo šta vam to tačno govori:

jaja Foto: MONDO/Mario Milojević

I još nešto: kada kupite jaja, nemojte da ih držite u vratima frižidera, kako to većina radi – tako še se brže pokvariti jer su na tom mestu često izložena promenama temperature prilikom otvaranja i zatvaranja vrata frižidera. Najbolje je da ih držite u kutiji, na srednjoj pregradi frižidera.

Testiranje svežine kuvanih jaja

U slučaju da niste testirali svežinu jaja pre kuvanja, možete da utvrdite koliko su sveža kada ih skuvate.

Sveže jaje će imati prilično gusto belance, a i žumance će imati lep, pravilan oblik. Ako je belance prilično tanko i pomalo se "razvlači", to znači da baš i nije sveže i možda je bolje da ga ne pojedete. Isti je slučaj i sa jajetom kojem je žumance "spljošteno".

Jedan od faktora koji može da ukaže na kvalitet jaja je boja žumanceta. Naime, jarkožuta boja žumanca znači da je jaje zdravije jer to ukazuje da je kokoška hranjena na pašnjaku.

Ukoliko je jaje pokvareno, to ćete već definitivno osetiti po jakom, neprijatno mirisu – i definitivno bi trebalo odmah da ga bacite.

Povezano

Sve vesti