• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd slavi džez!

Izvor mondo.rs

Beogradski džez festival svoj jubilej, 35. rođendan, obeležava šestodnevnim festivalom pod sloganom "Džez svetkovina"!

 Beogradski džez festival 2019 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom "Džez svetkovina / Jazz Celebration"!

Jubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala donosi mnogo razloga za veliko slavlje! Sama cinjenica da je jedna medunarodna muzicka manifestacija opstala pred ocima najšire javnosti skoro pet decenija, uspešno pronašavši novi identitet u 21. veku, predstavlja razlog za radost cele kulturne zajednice u našoj zemlji, svih ljubitelja muzike, a posebno džez muzicara!

"Ako tome dodamo medunarodni ugled, koji je pažljivo odabranim programom godinama graden, te podršku u afirmaciji koju Beogradski džez festival neprestano pruža domacim umetnicima - jasno je da je ovo godina u kojoj ne slavimo samo jubilej festivala, vec i sam džez na našim prostorima," navode organizatori.

Povezane vesti

Beogradski džez festival poklanja publici više nego obicno: umesto pet, trajace šest dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratecih programa, kao i sa mnoštvom džez sadržaja koji su planirani do oktobarske džez svetkovine. Pored festivalskog doma, Doma omladine Beograda, ponovo ce biti i u Kombank dvorani, u kojoj su održani brojni koncerti za pamcenje tokom duge istorije BDŽF.

U programu ce imati velikane džeza i mlade snage na sceni, umetnike koji su trasirali pravce u ovoj muzici i one koji danas istražuju nove puteve žanra, izvodace koje naša publika veoma dobro poznaje, ali i one koje tek treba da otkrije, iz zemlje i inostranstva. Koncept festivala ostaje dinamican i otvoren, privlacan mladim i starijim poznavaocima džeza, ali i zanimljiv ljubiteljima muzike uopšte - misija je da se tokom trajanja festivala o tokovima savremenog džeza upozna i onaj deo javnosti koji ga prati povremeno, te da slušanje vrhunske umetnicke muzike ucini dostupnim svima u okolini.

Program u Kombank dvorani otvara Mingus Big Band, prvi americki veliki orkestar na festivalu još od 1990. godine. Sastav prvoklasnih njujorških muzicara, pod umetnickim vodstvom Mingusove supruge Sju, ne bavi se samo išcitavanjem zaostavštine legendarnog kontrabasiste, vec je autenticno tumaci originalnim aranžmanima kompozicija iz Mingusovog opusa. Njihov nastup ostvaruje pravu vezu sa pocecima manifestacije: sam Mingus je nastupao na uvodnom izdanju 1970, kao i 1972. i 1975, a manja legacy formacija Mingus Dynasty 1982. godine. Sada cemo prvi put cuti proslavljeni repertoar u punoj orkestarskoj raskoši, u izvodenju jednog od najboljih big bendova na planeti, sedam puta nominovanog za Gremi.

Saksofonista i flautista Carls Lojd je živa ikona džeza, jedan od najvecih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i innovator. Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanja džeza sa nezapadnim muzickim stilovima etablirali su ga kao jednu od kljucnih figura u širenju i unapredenju ove umetnosti. Bio je medu prvim džezerima sa milionskim tiražom ploca, kao i medu retkima koji su zasvirali pred rok auditorijumom u legendarnom Filmoru. Posle dva nezaboravna koncerta na festivalu, 2011. i 2014. godine, zakoracivši u devetu deceniju života sa nesmanjenom izvodackom energijom, vraca se u Beograd sa novom postavom, u kojoj zapaženu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel.

Ponocni program u Amerikani predstavlja najviše domete savremenog evropskog džeza. Francuski violinista Teo Sekaldi sa sekstetom Freaks (po dva gudaca i duvaca, gitara i bubnjevi), ruga se klasicarskoj ugladenosti i džezerskom intelektualizmu, podrazumevajuci, pak, i klasicarsku virtuoznost i džezersku nepredvidivost -- iz ugla pank rokera! Najbolji francuski muzicar 2016, u anketi Jazz Magazine, i laureat Victoire du Jazz za otkrice godine, Sekaldi nastavlja niz najbitnijih francuskih novih umetnika na festivalu, posle Vensana Peranija i Emila Parizijena.

Drugaciji sekstet Axes u istom programu nudi portugalski saksofonista i kompozitor Žoao Mortagua. Neposredna asocijacija na kvartet saksofonista u frontu jeste slavni americki World Saxophone Quartet, posebno zbog žanrovski eklekticnog repertoara. Ali dvojica bubnjara prave suštinsku razliku - dodajuci zvuku i ritmove paradnih ansambala iz Nju Orleansa i hip-hop energiju.

Poseban izazov festival nalazi u otkrivanju novih talenata, poput britanskog trubaca Henrija Spensera, na ponocnom programu u Amerikani, u subotu, 26. oktobra. Efektno spajajuci klasican džez i majlsovski fjužn, rok i minimalizam, mladi muzicar ima tek jedan objavljeni album The Reasons Don't Change, a vec nekoliko nagrada u džepu, te sjajne kritike na sajtu All About Jazz i u Gardijanu. Sa kvintetom Juncture donosi sveže ideje sa - poslednjih godina preporodene - britanske džez scene.

Festival slavi još jedan mali jubilej, peti put za redom organizujuci predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showcasea. Medu odabranim ucesnicima je ove godine mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradovic, koji je prve korake napravio upravo na festivalu (Big bend RTS i Serbian Jazz Bre!), a sada predstavlja kvartet sa norveškim muzicarima (Martin Gjerde, klavir; Aleksander Hoholm, kontrabas; Rajmond Lavik, bubnjevi) kolegama sa kojima je studirao na Norveškoj muzickoj akademiji u Oslu i sa kojima ce tokom ove godine snimiti prvi album. Uvrštavanjem ove postave u program festivala želimo i da podvucemo znacaj saradnje naših talenata sa umetnicima iz inostranstva u razvoju savremene srpske džez scene.

Beogradski džez festival ce na jubilarnom izdanju kroz pratece programe problematizovati i našu istoriju i naše mesto na savremenoj globalnoj džez sceni, sa posebnim naglaskom na razvijanju diskusionih tribina. Uz dalja poboljšanja u produkciji i inovacije u prezentaciji programskih sadržaja, sa uzbudenjem gledamo na obeležavanje jubileja jednog od najvažnijih medunarodnih muzickih dogadaja u našoj zemlji -- u slavu džez muzike.

Ogranicen broj vaucera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala vec može da se nabavi na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko sajta www.tickets.rs. Prva promotivna cena vaucera je 3000 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala.

Osnivac i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog znacaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda, BDŽF je, po pozivu, clan Evropske džez mreže (Europe Jazz Network). Pokrovitelji 35. izdanja su Grad Beograd - Gradska uprava - Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE