• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Veštačka inteligencija - šansa za Srbiju

Izvor Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u Pekingu da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini, kao i da je sveobuhvatna saradnja sa Kinom u mnogim oblastima potvrda čeličnog prijateljstva dve zemlje.


"Potpisujemo više okvirnih sporazuma za konkretne projekte i ugovore o finansiranju, kao i memorandume, Mi sa Kinezima, kada govorim o bilateralnog saradnji, razvijamo sveobuhvatnu stratešku saradnju u svim oblastima društvenog života", rekao je Vučić novinarima.

Kaže da je saradnja počela kroz bilateralne infrastrukturne projekte, na primer, na delu Koridora 11, ali da je saradnja sa Kinom sveobuhvatnija.

Za deset dana otvaranje južnog kraka Koridora 10

Vučić je najavio da će za deset dana biti otvoren južni krak Koridora 10. "Želeo bih da učestvujem u otvaranju južnog kraka Koridora 10, za deset dana biće otvoren i za deset dana moći ćete da računate da idete ka Skoplju, Solunu, Atini bez ijednog metra koji nije autoput. To je velika vest", rekao je Vučić.

"Kinezi u Srbiju ulažu najviše od svih zemalja Jugoistočne Evrope, pre svega u svoje fabrike, od Železare, Linglonga, Ziđina i drugih", rekao je Vučić istakao da su sve to investicije vredne milijardu i više evra.

Istakao je da su Kinezi sve više zainteresovani za ulaganja i dolazak u Srbiju, kao i da je treći okvir saradnje sa Kinom stvaranje industrijskih parkova.

Vučić kaže da će Srbija i Kina formirati i radnu grupu za zajedničke investicije i da je njegova molba prema predsedniku Kine Si Đinpingu da pomozne Srbiji da se kao mala zemlja uključi procese razvoja robotike i veštačke inteligencije, s obzirom da i SAD i Evropa zaostaju u tome u odnosu na Kinu.

U našoj zemlji, ističe, ima puno mladih talentovanih ljudi i da bi mogli da se u to uključe.

Vučić kaže da Srbija ima i vojnotehničku saradnju sa Kinom i da je takva saradnja potvrda čeličnog prijateljstva naše dve zemlje.

Dodao je da je Srbija prva u Jugostičnooj Evropi podržala iniciajtivu Pojas i put.

On je istakao da Srbija želi sa Kinom punu saradnju.

"U Evropi, kada pomenete Kinu, svi se nešto pravdaju. Ja se nigde ne pravdam. Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju : 'Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas', Kinezi nam kažu:'Mi sa vama hoćemo'. I mi hoćemo", kaže Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.

Vučić je doputovao rano jutros u višednevnu posetu Pekingu, tokom koje će se sastati sa predsednikom Kine Si Djipingom, kao i predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, sa kojima će, pored bilateralnih pitanja, pre svega razgovarati o Kosovu i Metohiji.

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum"Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, od 25. do 27. aprila učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.
(Kraj) aut/



Komentari 62

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Danijel

Pa vi neznate mi vec imamo vjestacku inteligencij BOTOVE

jaca

Srbija ima mnogo kvaliteta koje treba iskoristiti

Iborac.

Hahahahah, posle letećeg automobila i AI...Vučko, preterao si, čak i za mene

special image