• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USKRŠNJA POSLANICA: Zagrlite i neprijatelje

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Patrijarh srpski Irinej u Vaskršnjoj poslanici pozvao je sve pravoslavne hrišćane na praštanje i pomirenje, kao i na molitvu da se vrati mir i sloboda na raspeto Kosovo i Metohiju.

 Patrijarh Irinej Uskršnja poslanica 2019. Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

 "Sa posebnim usrđem danas se molimo vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, Svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine", navodi se u poslanici.

Patrijarh Irinej napominje da je svet i dalje, uprkos "nebozemnoj pashalnoj radosti", suočen sa mnoštvom iskušenja i nevolja, terorizmom, ratovima i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara.

"Plač i agonija žrtava, koji do nas dopiru najvećom brzinom putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca. Raznovrsna i bezbrojna razočarenja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše. Svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje", navedeno je u poslanici.

U poslanici se dodaje da ljude vrlinskog života klevetaju i progone, te da se to odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu, nego i u globalnim razmerama.

Patrijarh srpski navodi da se danas u svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću, ne samo hrišćanstvu, tuđi, već i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti.


"U tako izopačenom svetu, mi, pravoslavni hrišćani, pozvani smo da svojim primerom svedočimo, bližnjima i daljima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom", naglasio je patrijarh Irinej.

On je pozvao sav srpski narod da se, u godini u kojoj se proslavlja veliki jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, raduje vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuva jedinstvo svoje svete Crkve.

"Da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavlja interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru", naveo je on.

Podsetivši da je Bog sobom kao večnom ljubavlju, svojim rukama raširenim na krstu, zagrlio sve ljude i svu tvorevinu i uselio se u nas, pun blagodati i istine, patrijarh Irinej je pozvao sve pravoslavne hrišćane da zagrle krstovaskrsnom ljubavlju Božjom jedni druge, kao i neprijatelje.

"Ne samo one koji nas vole - ljubavlju zagrlimo i neprijatelje naše. Oprostimo im jer je i Gospod nama na krstu oprostio grehe naše rekavši - 'Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine'", navodi se u poslanici.

Patrijarh srpski ističe da bi ljudski život bio nepodnošljiv da ne postoje reči "oprosti mi" i "neka ti je prosto".

"Oprostimo dakle jedni drugima. Pomirimo se jedni sa drugima. Zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi. Svedočimo ljubav i njome živimo", naveo je on.

Patrijarh je dodao da, izražavajući jednim ustima i jednim srcem ove istine, svi pravoslavni hrišćani širom vaseljene kliču danu vaskrsenja.

"Prosvetlimo se slavljem, i jedni druge zagrlimo, i recimo - braćo. I onima koji nas mrze. Oprostimo sve vaskrsenjem i zapevajmo - Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt porazivši i onima koji su u grobovima život darovavši", naveo je patrijarh srpski u poslanici.

Patrijarh Irinej je istakao da Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti, nego da je dužna da radošću i iskustvom vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u celom čovečanstvu.

"U odgovoru na pitanje kakva je naša vera i da li zaista verujemo da je Hristos vaskrsao iz mrtvih, leže i odgovori na sve naše nevolje, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, egzistencijalne nedoumice, psihološke konflikte, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, ličnog i globalnog karaktera", poručio je patrijarh Irinej.

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ko bi rekao . . .

Zagrlite i neprijatelje a i ne setajte puno, nije zdravo a i nije u duhu pravoslavlja

Japi

Zagrlicu ga spanskom.

Firga

Zvezdase i Realovce necu ni pijan zagrliti, nikada.

special image