Tanjug

Uhapšeni lekari veštaci i saradnik zbog mita

Autor:

Pripadnici MUP- u saradnji sa pripadnicima BIA, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su V.K. (61), lekara specijalistu-veštaka u prvostepenom postupku fonda PIO.

3
A- A A+
doktor, lekar, terapija, bolesti, lečenje Foto: Guliver/Getty Images/SARINYAPINNGAM

On je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita.

Uhapšeni su i Z.J. (66), lekar veštak-koordinator u penziji, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela primanje mita i trgovina uticajem i D.S. (44), saradnika za poslove veštačenja, koji se sumnjiči za krivična dela primanje mita u pomaganju i trgovinu uticajem, saopštio je MUP.

Sumnja se da je V.K., preko D.S. i jednog šezdesetosmogodišnjeg muškarca, zahtevao i primio 500 evra od jedne četrdesetosmogodišnje žene, kao i 200 evra od pedesetšestogodišnjeg muškarca, a koje je potom podelio sa D.S., kako bi doneo pozitivni nalaz, mišljenje i ocenu u vezi sa zahtevom za pomoć i negu drugog lica.

Takođe, sumnja se da je Z.J. početkom 2015. godine zahtevao i primio 400 evra od pedesetsedmogodišnjeg muškarca, kako bi prilikom veštačenja u njegovom predmetu doneo pozitivni nalaz, mišljenje i ocenu u vezi sa zahtevom za pomoć i negu drugog lica.

Z.J. se sumnjiči i da je krajem decembra 2018. godine od istog muškarca zahtevao i primio 400 evra, od čega je 50 evra predao D.S. kako bi posredovao da se prilikom veštačenja njegovog predmeta donese pozitivni nalaz, mišljenje i ocena u vezi sa zahtevom za ostvarivanje prava na pomoć i negu drugog lica.

Osumnjičenima V.K., Z.J. i D.S. je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita u pomaganju krivična prijava će biti podneta protiv šezdesetosmogodišnjeg muškarca, dok će protiv jednog pedesetsedmogodišnjaka biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela davanje mita i trgovina uticajem.

Krivična prijava biće podneta i protiv četrdesetosmogodišnje žene i pedesetšestogodišnjeg muškarca koji se terete da su izvršili krivično delo davanje mita.

Povezano

Sve vesti