mondo.rs,Beta,Tanjug

Održan protest u Savamali

Autor:

U kvartu Savamala, u Beogradu, danas je održan protest koji je organizivala Inicijativa Ne davimo Beograd.

51
A- A A+

savamala protest Foto: Mondo/Marko Tanasković

Protest je počeo večeras nešto posle 18 časova ispred zgrade Geozavoda, povodom trogodišnjice rušenja objekata u kvartu Savamala.

Sa kamiona na kojem je bio transparent "Solidarnost" puštala se muzika, a okupljeni su nosili transparente "Jedan od pet miliona", "Ne davimo Beograd", "Beograd je naša zajednička kuća i dvorište", zastave Grada Beograda i duginih boja.

Nosili su i zastavu na kojoj je žuta patka, jedan od simbola organizatora protesta Incijative Ne da(vi)mo Beograd, ali i karikature Dušana Petričića na kojoj je predstavio rušenje u Savamali.

U protestu je učestvovalo nekoliko stotina građana, a među njima su i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Balša Božović, Vuk Jeremić, članovi Pokreta ujedinjenih fantoma, kao i predstavnici Incijative Ne da(vi)mo Beograd koji su i organizatori.


Grđanima su se obratili predstavnici Inicijative Natalija Simović, Radomir Lazović, Miloš Injac, Rastislav Dinić iz niškog udruženja "Pokret slobodnih stanara", Zoran Stojiljković iz Granskog sindikata Nezavisnost i Monika Milosavljević docent na Odseku za arheologiju Filozofskog fakulteta.

Oni su rekli da rušenje u Hercegovačkoj nije bio incident, već plan za otimanje javnih resursa. Za to okrivljuju gradski vlast.

Na kraju skupa u Hercegovačkoj ulici, održan je minut ćutanja za Slobodana Tanaskovića, preminulog radnika iz Savamale.

Nakon toga su krenuli u protestnu šetnju koju su zvaršili kod Skupštine grada gde su postavili oko 20 časova "spomenik" zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i bivšem gradonačelniku Siniši Malom.

U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.


Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osuđen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad. On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi".

Povezano

Sve vesti