mondo.rs

SZO: Pred ekranom ne više od sat vremena

Autor:

Deca mlađa od godinu dana ne bi uopšte trebalo da imaju dodira sa ekranima.

SZO: Pred ekranom ne više od sat vremena Foto: Guliver/Getty Images/EllenaZ

Uređaji su postali uobičajeni deo našeg svakodnevnog života. Ipak, problem je u tome što su ekrani postali i deo svakodnevice dece – i to je toliko uzelo maha da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) "morala" da napravi preporuku o tome.

U novom izveštaju SZO piše da deca mlađa od pet godina, da bi bila zdrava, treba da provode manje vremena ispred ekrana, a više igrajući se napolju. Ukratko – ne bi trebalo da provode više od sat vremena "vezana" za ekran.

Ova organizacija je zabrinuta da previše vreman provedenog ispred ekrana decu navodi da predugo sede, ometa im san i smanjuje nivo fizičke aktivnosti.

"Pobljšanje fizičke aktivnosti, smanjenje vremena koje provode sedeći i kvalitet sna kod male dece poboljšaće njihovo fizičko i mentalno zdravlje, blagostanje, sprečiće razvoj gojaznosti i povezanih bolesti kasnije u životu", kaže dr Fiona Bul iz SZO.

Evo preporuka SZO i za decu drugih uzrasta.

Deca mlađa od godinu dana uopšte ne bi trebalo da provode vreme pred ekranom, već bi trebalo da budu aktivna nekoliko puta u toku dana, kroz igre na podu. Ako beba ne hoda ili ne puže, trebalo bi da provodi na stomaku barem pola sata dnevno. Ne bi trebalo da ih roditelji drže duže od sat vremena "u cugu" u kolicima, stolicama za hranjenje, kengur nosiljkama...

Provođenje vremena pred ekranom se ne preporučuje ni za jednogodišnjake, a SZO sugeriše da dvogodišnjaci ne bi trebalo da gledaju u ekran duže od pola sata dnevno. Ovi mališani, stari godinu i dve dana, trebalo bi da imaju oko tri sata fizičkih aktivnosti dnevno.

Mališani stari od tri do četiri godine ne bi trebalo pred ekranom da provode duže od sat vremena i trebalo bi da imaju oko tri sata fizičkih aktivnosti dnevno.

Povezano

Sve vesti