mondo.rs,SRNA

UŽAS ČERNOBILJ: Katastrofa koju niko neće zaboraviti

Autor:

U Ukrajini će sutra biti obeležene 33 godine od najveće civilne nuklearne katastrofe u Černobilju, udaljenom oko 100 kilometara od Kijeva.

UŽAS ČERNOBILJ: Katastrofa koju niko neće zaboraviti Foto: Sean Gallup/Getty Images /Guliver

Zbog greške u rukovanju i nedostataka u bezbednosnom sistemu, reaktor broj četiri nuklearne elektrane u Černobilju, u Ukrajini, eksplodirao je 26. aprila 1986. godine.

Nakon eksplozije izbili su požari, a nuklearno gorivo gorelo je duže od deset dana, te oslobodilo radioaktivnost jednaku eksploziji najmanje 200 bombi bačenih na Hirošimu.

Od eksplozije nuklearnog reaktora poginula su dva radnika elektrane, a narednih dana od posledica radijacije još 28 osoba.

Vlasti su nekoliko dana prikrivale nesreću.

černobilj zračenje radijacija Foto: Daniel Berehulak/Getty Images/Guliver


Posledice katastrofe nikad nisu precizno izmerene i predstavljaju pretnju po okolinu, čemu se, prema oceni naučnika, ne pridaje dovoljno pažnje.

Spomenik žrtvama černobiljske katastrofe podignut je u Savutiču, koji se nalazi na oko 50 kilometara od centrale.

Godišnjica Černobilja: Pola miliona žrtava

Prema ukrajinskim izvorima, skoro 10 odsto teritorije bilo je direktno izloženo radijaciji, a u Ukrajini ima oko 2,6 miliona ljudi koji imaju status osoba nastradalih od posledica katastrofe, među kojima je više od pola miliona dece.

Belorusija navodi da je posle havarije, radioaktivnom zagađenju bila izložena četvrtina beloruske teritorije, na kojoj je živela petina stanovništva, i da je procenjena šteta za tu zemlju 235 milijardi dolara.

Prošetajte Černobiljem... (VIDEO)

Grad Pripjat (neretko se naziva Černobilj) danas je "grad duhova", koji povremeno posećuju samo avanturistički opredeljni turisti. U zaštićenu zonu danas se može ući samo sa posebnom dozvolom i odgovarajućom opremom.

U Pripjatu je u januaru 1986. godine živelo 49.400 ljudi.

UN su 2016. proglasile 26. april Međunarodnim danom sećanja na katastrofu u Černobilju, a nacionalni memorijal ustanovljen je i u Rusiji i Belorusiji.

Povezano

Sve vesti