mondo.rs

Genijalno rešenje za gradske dostavljače (FOTO, VIDEO)

Autor:

Naravno da je u pitanju električno vozilo, ali se koristi normalno, odnosno nema opciju autonomne vožnje.

Genijalno rešenje za gradske dostavljače (FOTO, VIDEO) Foto: promo/Renault SAS

Dostava robe u gradovima predstavlja sve češće priličan problem zbog uskih ulica, ali i obraničenog parking prostora.

Kako bi ublažio ove probleme, Reno je predstavio EZ-Flex, kompaktno vozilo kao stvoreno za neometano kretanje gradom. S obzirom na teretnog prostora od tri kubna metra, njegove dimenzije su optimalne. Dugačak je 3,86 metara, širok 1,65 m i visok 1,88 m, pa lako može pristipiti parkiralištima.

Veliki teretni kapacitet, u odnosu na ukupne dimenzije, omogućen je zahvaljujući kompaktnoj kabini koja i dalje nudi sve prednosti pravog lakog komercijalnog vozila.

Vozačima će se svideti i krug okretanja od samo 4,5 metra koji omogućava izvrsnu upravljivost na centralnim gradskim ulicama.

Kabinskom prostoru se lako pristupa, a sedalni deo suvozačkog središta se može preklopiti, pa se i taj deo može iskoristiti za prevoz manjih paketa.

Još jedan bitan podatak se niska pozicija prednjeg stakla, koje će omogućiti bolji vidljivost pešaka i gradskog okruženja, što je jedna od novina usvojenih nedavno u Evropskom parlamentu.

Iako nema podataka o snazi elektro-motora, EZ-Flex će jednim punjenjem prelaziti 100 kilometara. Kako gradske dostave dnevno prosečno prelaze 50 kilometara, ova automomija se čini sasvim dovoljnom.

Izvor: YouTube/Groupe Renault

Tovarni prostor je optimizovan ergonomskom visinom utovara (760 mm iznad zemlje) i otvorima koji omogućavaju jednostavan pristup celoj površini za utovar. Vozilo je oblikovano tako da omogući i brojne konfiguracije zadnjeg prostora, koje su osmišljene kako bi se njihovim prilagođavanjem zadovoljile različite potrebe korisnika kojima će vozilo biti dato na ispitivanje.

Reno planira da ustupi desetak EZ-Flexa na korišćenje raznim evropskim stručnjacima, kompanijama, gradovima i opštinama. Očekuje se da će eksperiment trajati oko dve godine.

Vozila će biti opremljena senzorima kako bi se bolje razumela njegova upotreba. Prikupljaće se različite vrste podataka: geolokacija, kilometraža, domet, korišćenje otvora, brzina, zaustavljanja...

Pogledajte i kako izgleda osvežena gama Renoovih lakih komercijalnih vozila, a tu je koncept novog Kangua sa elektro-pogonom:

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na MONDO Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti