mondo.me

Crna Gora od Srbije traži izručenje Svetozara Marovića

Autor:

Crnogorsko Ministarstvo pravde uputilo je srpskim kolegama molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

Crna Gora od Srbije traži izručenje Svetozara Marovića Foto: Mondo/Goran Sivački

Kako je saopšteno iz Ministarstva, i pre podnošenja molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove poternice, bili su stvoreni svi pravni preduslovi da Marović bude uhapšen u Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori.

Iz Ministarstva podsećaju da je to slučaj sa drugim osobama koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Srbije redovno i ažurno realizuju.

„Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dve godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mestima na teritoriji Srbije, i pored crvene Interpolove poternice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde da, ne čekajući više hapšenje Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da očekuju da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno hapšenje Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Takođe, Ministarstvo pravde je nadležnim organima Srbije prosledilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena osuđenom Milošu Marović bude izvršena u Srbiji.

Zamolnica je, kako su kazali iz Ministarstva, usledila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodeljeno državljanstvo Srbije.

„A u svetlu činjenice da, prema važećim međunarodnim ugovorima, Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dve godine“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Osnovni sud u Kotoru uputio tu zamolnicu i radi sprečavanja zastare izvršenja kazne u ovom slučaju.

Iz Ministarstva su kazali da je, nakon dve godine i brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu, izostala bilo kakva reakcija policije u Srbiji u odnosu na crvene Interpolove poternice koje su za njima raspisane.

„Indikativna je i odluka nadležnih organa Srbije da Milošu Maroviću, pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično delo i u kojoj je pravosnažno osuđen“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsećaju da su državni organi Crne Gore još i ranije iskoristili raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje, koji su rezultirali raspisivanjem Interpolovih potjernica za Svetozarom i Milošem Marovićem.

„Uprkos navedenim urgencijama, državni organi Srbije ni nakon dve godine nisu lišili slobode Svetozara i Miloša Marovića, niti su o razlozima za nepostupanje u ovim slučajevima na bilo koji način obavestili crnogorske državne organe“, zaključuje se u saopštenju.

Povezano

Sve vesti