mondo.rs

Pozor, start, jesi li brži od ženke boksera? (VIDEO)

Autor:

Pokušali smo da razbijemo neke mitove o trčanju, a šta smo otkrili i kako se u to sve uklapa jedan pas pod imenom Tora - saznajte u nastavku.

Pozor, start, jesi li brži od ženke boksera? (VIDEO) Foto: MONDO

Beogradski maraton je nedavno završen i moramo priznati da sam ja onaj čovek koji kada je maraton u gradu - sedi na terasi pijuckajući svoju kafu i pita se "Zašto?".

Ali onda kad vidite nekoliko svojih prijatelja, malo težih od vas i mnogo starijih, kako isti taj maraton istrčavaju, ne možete da se ne zapitate: "Da li je to stvarno toliko teško kao što meni deluje?". Rešio sam ovo da proverim (za sve nas) obučem svoju Champion opremu i razbijem 3 mita o trčanju! Mogao sam da ih razbijam i 10, ali nisam hteo da sahranim sam sebe, ako baš ne moram.

Izvor: MONDO

Tri mita sa kojima smo se uhvatili u koštac bili su:

  1. Mora se trčati svakog dana,

  2. Najbolje je boso trčanje,

  3. Isto se utroši kalorija kada se hoda i trči jednu milju.

A ovo nije bilo dovoljno, pa je producentkinja osmislila i bonus eksperiment (kako ga je ona ekstatično nazvala, meni je bio sve sem ekstaze) u kom sam bežao tj. trčao za Torom - odraslom ženkom boksera koju nam je koleginica Kaća dovela na druženje.

U suštini, kad se sve podvuče, najteže mi je padalo da svakog dana ustajem oko 7 ujutru i idem na trčanje pa sam se na sve načine dovijao da ovo maksimalno ispoštujem. Čak sam i poslušao jedan od saveta sa interneta koji kaže da ću lakše ustati ujutru i otići na trening, ako spavam u svojoj čistoj opremi. Verovali ili ne, ovo je upalilo! E sad, da li zato što sam se već navikao, ili zato što sam već bio obučen pa me napolje isterala "Šta te sprečava?" misao, ne mogu da kažem sa sigurnošću. Bilo kako bilo, značilo mi je da trčim svakog dana čisto zbog razvijanja navike, ali da je neophodno - i nije, više je stvar vaše discipline.

Kada su mi predložili boso trčanje iskreno sam mislio da me neko debelo zeza i da ekipa iz redakcije hoće u stvari da snimi "skrivenu kameru", ali se ispostavilo da je to legitiman savet koji se može naći na skoro svakoj listi "saveta za trčanje". Ono što se često smetne s uma jeste da odrasli u stvari ne umeju da trče! Dobro ste pročitali, odrasle osobe su uglavnom zaboravile (ako su ikada i znale) pravilno da trče u smislu držanja tela, načina na koji gazimo podlogu, koliko raspoređujemo opterećenje… Zato su nam najviše i potrebne dobre patike za trčanje - jer one amortizuju sve te greške i štite nas od povreda. Za boso trčanje se priča da je najzdraviji oblik trčanja, kao i da je najbolje da se trči po zemlji ili travi. Ja verujem da je ovo sjajan savet, u nekim drugim zemljama u kojim trkač nema opasnost da ugazi u "nagaznu minu" od nekog ljubimca, opušak ili neko drugo smeće koje ostavljamo svuda po svojim parkovima. U slučaju naših parkova, provešćete se kao i ja - kao bosi po trnju.

Da li se isti broj kalorija utroši kada se hoda ili trči milju smo ustanovili da nije tačno. Naravno ovde zavisi i od načina hodanja i načina trčanja, sigurno nekim brzim hodanjem sagorevate mnogo kalorija, ali smo mi u ovom slučaju testirali jednu laganu šetnju VS. trčanje i došli do zaključka da trčanje ipak pobeđuje.

Lično za mene, najbolji deo kod trčanja je, pored vremena provedenog u kreativnom razmišljanju sam sa sobom, zapravo ono što dolazi posle trčanja. Ili bi bar trebalo ako ne želite da se povredite.

Istezanje.

Završite 10 minuta ranije i taman imate vremena da pustite dobru muziku, prostrete peškir ili prostirku i počnete da testirate svoju fleksibilnost i granice svog bola. Vaši mišići i tetive će vam biti zahvalni i daćete priliku telu da se umiri posle napora.

Ovo možete naravno ako vam ne dovedu prijatelja na snimanje - boksera Toru, kako bi testirali još jednu dilemu: Da li brže trčim kada me vuku ili kada me jure?

Kada je u pitanju Tora, obrni-okreni ne mogu da trčim dovoljno brzo. Pokušavao sam, dao sve od sebe i preživeo, ali je Tora ostala suverena vladarka brzine i apsolutna pobednica.

Možda je u stvari najbolje sa njom da trčim sledeći maraton?

U saradnji sa sportvision.rs

Povezano

Sve vesti