mondo.rs

Kako da ofarbate jaja prirodnim bojama

Autor:

Farbanje jaja u lukovini je jedan od nazdravijih načina da ofarbate uskršnja jaja. Ali, postoji još prirodnih boja za jaja...

Kako da ofarbate jaja prirodnim bojama Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Ako ne želite da farbate jaja kupovnim bojama, već prirodnim, niste "osuđeni" samo na lukovinu. Evo šta još možete da uradite.

Žuta jaja

Žuta jaja možete da dobijete farbanjem u kurkumi. Sve što treba da uradite je da pomešate ovaj začin sa vodom, dodate malo sirćeta i soli, potopite jaja i uobičajeno ih skuvate.

Braon jaja

Ako želite braon jaja, u vodu za kuvanje dodajte kafu i ljuske oraha. Takođe, kesice crnog čaja dodate u vodu za kuvanje mogu da pomognu da boja bude još intenzivnija.

Narandžasta jaja

Da biste ofarbali jaja u narandžastu boju, u vodu za kuvanje stavite lukovinu i mlevenu papriku.

Zelena jaja

Za zeleno ofarbana jaja, u vodu u kojoj kuvate jaja dodajte listove svežeg spanaća.

Bordo/ljubičasta jaja

Farbanjem jaja u crnom vinu možete da dobijete bordo ili ljubičasta jaja, u zavisnosti od toga koje vino upotrebite. Kuvanjem jaja u vinu stvaraju se i sitni kristalčići, pa će izgledati vrlo lepo.

Postupak je sledeći: Jaja stavite u šerpu i sipate vina toliko da prekrije jaja, pa dodate i malo soli. Stavite na vatru, pa kada provri kuvate još oko pet minuta. Jaja ostavite u poklopljenoj šerpi preko noći, da se ohlade, pa ih ujutru izvadite.

Kako vi farbate jaja? Pišite nam u komentarima!

Tagovi:

Povezano

Sve vesti