mondo.rs,MONDO/Agencije

Bes u Hrvatskoj zbog zapošljavanja Srpkinja

Ugostitelji u Hrvatskoj će, zbog manjka radne snage, zaposliti i radnice koje dolaze iz Srbije, što je naišlo na bes jednog broja zaposlenih, a ima i onih koji su zbog toga dali otkaz.

34
A- A A+
kupatilo, čišćenje Foto: Guliver/Getty images, diego_cervo

Neimenovana bivša sobarica za Slobodnu Dalmaciju ispričala je da je dolazak ovog leta Srpkinja za sobarice bila "kap koja je prelila čašu" i dala je otkaz u splitskom hotelu visoke kategorije.

"Kad sam čula da će ovog leta dovesti Srpkinje za sobarice, dala sam otkaz. To je bila kap koja mi je prelila čašu. Nema to, ne daj Bože, veze s nacionalnošću, ratom... Nisu te žene ništa krive", rekla je žena.

Njoj je, kako je objasnila, "pukao film" jer će one da rade za istu platu, a plus će im biti obezbeđen i smeštaj.

"Kad možeš njima platiti smeštaj, znači da možeš i nama dignuti platu", smatra ona i dodaje da će ugostitelje radnice koje dolaze iz inostranstva više koštati od njih koje tu već žive.

ŠTA SE DEŠAVALO NA HRVATSKO-SRPSKOJ GRANICI?

Hrvatska policija potvrdila je da je prošle noći bilo gužvi na graničnom prelazu Bajakovo (Batrovci) ka Srbiji, ali da se, kako tvrdi, vozači autobusa nisu žalili na čekanje i proceduru.

Gužva je bila velika posebno sinoć i tokom noći, a iz policije tvrde da su preduzeli sve potrebno mere i da su za prelaz autobusa otvorili šest traka.

"Hrvati brutalno biju migrante i vraćaju ih u Srbiju"

U policijskom saopštenju se tvrdi da se vozači nisu žalili na proceduru i čekanje, kao i da su službenici konstrolisano puštali putnike iz autobusa do toaleta, preneo je hrvatski portal Index.

Dodaje se da su službenici istovremeno kontrolisali da se putnici iz autobusa, radi njihove bezbednosti, ne kreću po graničnom prelazu.

Diskriminacija Srba pri zapošljavanju u Hrvatskoj

Na taj način je onemogućeno i da ometaju saobraćaj i vozila drugih putnika, stoji u saopštenju, a povodom pisanja srpskih medija da su putnici iz autobusa ka Srbiji bili maltretirani.

Iz policije tvrde da su navodi o diskriminaciji “neprihvatljivi i nerealni”.

Povezano

Sve vesti