mondo.ba

Dodik na Veliki petak kod pape, evo šta mu je poklonio

Autor:

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Vatikanu s papom Franjom.

17
A- A A+
dodik papa Foto: Tanjug/Vincenzo Pinto/Pool Photo via AP

Dodik je izjavio da je zadovoljan sastankom s papom i naglasio da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija Srpske i BiH sa Katoličkom crkvom.

"Razgovarali smo o važnim pitanjima u Evropi i svijetu. Zaključili smo da je veoma važno da se sačuvaju stabilnost i mir. Zajednički smo izražili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki," rekao je Dodik za RTRS.

Pričali i o Stepincu

Dodik je rekao da je papa izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa našim patrijarhom trasirao put vezano za kanonizaciju Stepinca kroz rad Mešovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.Srpski član Predsedništva BiH je za RTRS rekao da je papi preneo pozdrave srpskog patrijarha Irineja. "On (papa) je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa našim patrijarhom trasirao put vezano za kanonizaciju Stepinca kroz komisiju", rekao je Dodik.

Dodik je dodao je bilo razgovara i o podršci Republike Srpske Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, kao i obnovi katoličke crkve na Petrićevcu, koja je u završnoj fazi.

"Potrebna je saradnja sa svim vjerskim zajednicama, jer je to način kako možemo ići dalje," izjavio je Dodik i Istakao da je papi prenio pozdrave patrijarha srpskog Irineja.

"Papa je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa patrijarhom trasirao put u vezi sa kanonizacijom Alojzija Stepinca kroz komisiju koju su zajedno formirali i način na koji će se to odvijati", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je naveo da je Republika Srpska bila nezaobilazna tema i samom činjenicom da je u Vatikanu bila i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i da on primarno predstavlja Srpsku jer je srpski član Predsjedništva.

On je papi Bergolju između ostalog, poklonio i jednu ikonu Svetog Save.

dodik papa Foto: Tanjug/Vincenzo Pinto/Pool Photo via AP

Dodik je naveo da je sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom bilo daleko više pitanja operativnog karaktera.

"Razgovarali smo i o pitanjima formiranju vlasti na nivou BiH. Činjenica je da je to neuspješan posao", rekao je Dodik.

Sastanak trajao 45 minuta, papa čestitao Vaskrs

Uoči sastanka Dodika i pape Franje u središtu Rima postrojena je i garda koja je dočekala srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

U Vatikan je putovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i savetnici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Sastanak sa papom je trajao 45 minuta.

Cvijanović je rekla da je papa čestitao Vaskrs verujućem narodu u Republici Srpskoj i BiH.

Dodik je ranije najavio da će tokom zvanične posete Vatikanu pokušati da objasni papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svetu. 

On je rekao da će papu obavestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Srpske i Srbije.

Dodik je rekao da će biti razgovarano o odnosu BiH i Vatikana, ali o dešavanjima u svetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu jer i sam papa Franjo promoviše snažno saradnju i mir.

Povezano

Sve vesti