Tanjug

Teroristički napad u San Dijegu: Ubijena Jevrejka

Autor:

Jedna Jevrejka je ubijena a rabin i još dve osobe su ranjene kada je 19-godišnji napadač juče otvorio vatru u sinagogi u blizini San Dijega, saopštile su danas američke vlasti.

5
A- A A+
jevreji,pitsburg,napad,antisemitizam Foto: Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

Predsednik Donald Tramp i drugi zvaničnici osudili su napad koji su okarakterisali kao antisemitski, javio je AP.

Tramp je izrazio saučešće ljudima koje je ovaj napad pogodio i dodao da je "po svemu sudeći u pitanju zločin iz mržnje" i da će vlasti istražiti čitav slučaj, preneo je Rojters.

Napad se dogodio tačno šest meseci otkako je 11 ljudi ubijeno u sinagogi u Pitsburgu.

Napadač je identifikovan kao Džon Ernest i on je ispalio više rafala u sinagogi u okrugu Pauvej, u blizini San Dijega, saopštio je šerif Vilijam Gor.

Kalifornija: Pucnjava u sinagogi, ima ranjenih!

Pripadnik obezbeđenja je pucao na napadača dok je bežao, ali ga je promašio i pogodio njegov auto.

Izvor: Youtube/CBS Evening News

Napadač je uspeo da pobegne autom, ali kasnije ga je policija sustigla na autoputu i uhapsila, saopštio je šef policije San Dijega, Dejvid Nislajt, preneo je AP.

KRVAVA SINAGOGA: U Pitsburgu 11 ubijenih vernika

Ernest nema kriminalni dosije, ali istražitelji ispituju tvrdnje koje je izneo u "manifestu" objavljenom na internetu da je on podmetnuo požar u džamiji u blizini grada Eskondido prošlog meseca, kada je pričinjena šteta ali nije bilo povređenih.

Državni kalifornijski Univerzitet San Markos potvrdio je da je Ernest njihov student i saopštio da je ta ustanova šokirana i zaprepašćena time što je on umešan u "podli čin".

U međuvremenu, lider jevrejske zajednice u San Dijegu, rabin Jona Fradkin, identifikovao je žrtve napada. On je naveo da je poginula Lori Kej (60) a da su ranjeni rabin Jisroel Goldstajn, kao i Noja Dahan (8) i Almog Perec (34), preneo je AP.

Fradkin je dodao da je čitava zajednica duboko potresena zbog napada i bezumne mržnje, izražavajući ipak nadu da je "ljubav mnogo snažnijia od mržnje".

Povezano

Sve vesti