Isprobajte ovaj odličan recept za ukusnu "spanakopitu".

Sastojci:

450 grama spanaća, opranog, očišćenog i blanširanog*

Tri veća jaja

Dve kašike maslinovog ulja

250 grama fete, isitnjene viljuškom

25 grama rendanog parmezana

Svež bosiljak, iseckan

Kašičica suvog origana

Korica jednog limuna, narendana

Čen belog luka, sitno naseckan

Kašičica tucane slatke paprike

Soli i bibera po ukusu

400 grama kora za pitu

60 grama putera na sobnoj temperaturi

* Spanać očistite i operite u više voda. Zatim ga stavite u ključalu vodu, sačekajte da ponovo proključa, izvadite spanać i prelijte ga hladnom vodom. Tako će spanać zadržati svežinu i boju.

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U okrugli pleh stavite papir za pečenje.

U srednjoj činiji pomešajte iseckan blanširani spanać, jaja, maslinovo ulje, fetu, parmezan, začine koricu linuna, beli luk, so, biber i tucanu papriku.

Stavite jednu koru u pleh, na papir za pečenje, i premažite je puterom. To ponovite još dva puta, ređajući kore jednu na drugu. Ponovite postupak sa još tri koje, ali ih ređajte tako da prave "X" sa prvim slojem. A onda i sa još tri kore, s tim što ćete ih centrirati tako da prave "zvezdu".

Dakle, potrebno vam je ukupno devet kora, koje ćete u slojevima od po tri ređati u tri različita pravca, tako da formirate "zvezdastu" podlogu.

U centar kora stavite nadev od spanaća i fete, ostavljajući dovoljno prostora sa strane da možete da "zavrnete" kore, tako da napravite lepe ivice koje će nadev zadržati gde mu je mesto. Preostale kore poprskajte maslinovim uljem i zgužvane stavite na vrh pite, tako da prekriju nadev.

Stavite u rernu i pecite četrdesetak minuta, ili dok pita ne porumeni. Služite toplo.

Imate li vi neki dobar recept za pitu sa spanaćem?