Beta

Plenković Vučiću: Evo zašto su baš NAS zvali

Autor:

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da Hrvatska i Slovenija učestvuju na samitu u Berlinu zato što najviše rade za jugoistok Evrope, dan pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio nezadovoljstvo izborom učesnika skupa.

 Plenković Vučiću: Evo zašto su baš NAS zvali  Foto: Tanjug/Sava Radovanović


"Sastanak koji su sazvali kancelarka (Nemačke Angela) Merkel i predsednik (Francuske Emanuel) Makron ima za cilj da rezimira gde smo trenutno kada je reč o jugoistoku Evrope. Hrvatska i Slovenija su pozvane jer su dve države koje kontinuirano rade, ja bih rekao Hrvatska čak i više od svih drugih, i ističu tu temu na nivou Evropskog saveta", rekao je Plenković novinarima, prenosi Hina.

Plenković je kazao i da je pitanje učesnika samita pre svega pitanje za Merkel i Makrona.

Vučić je sinoć izjavio da će u Berlinu najviše reči biti o odnosima Beograda i Prištine i kazao da na to ukazuju neki "čudni momenti" i izbor učesnika sastanka.

On je za televiziju Pink rekao da su na sastanak pozvani premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Marjan Šarec, i upitao zašto nisu pozvani premijeri Rumunije, Mađarske ili Bugarske, Vijorika Dančila, Viktor Orban ili Bojko Borisov.


Vučić: Čudne stvari sutra u Berlinu...

"Nama bi više odgovaralo da idu Rumuni i Bugari ili Mađari, oni bi imali drugačiji stav o Kosovu nego što imaju Slovenija i Hrvatska", naveo je Vučić.

On je izneo primedbu i što je na sastanak pozvan predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, a ne predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Glavna tema današnjeg sastanka u Berlinu je situacija na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na odnose Srbije i Kosova. Uz Merkel i Makrona, na samitu učestvuju lideri Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Povezano

Sve vesti