mondo.rs,Tanjug

"Nema trgovine - RS za Kosovo"

Autor:

Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, izjavio je danas da nema nikakve analogije između Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine, i da je nemoguće tražiti je, te da "niko neće svoje gubitke kompenzovati na Bosni i Hercegovini".

"Nema trgovine - RS za Kosovo"  Foto: MONDO/Željko Svitlica


U izjavi dostavljenoj Tanjugu, Komšić navodi da ne može "postojati nikakav presedan, koji bi se dalje mogao primenjivati u regionu".

"Neće biti nikakvih razgovora, ni promišljanja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, niti će bilo ko svoje gubitke kompenzovati na Bosni i Hercegovini", naveo je on.

On dodaje da politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, navodi on dalje, je destabilizacije zapadnog Balkana.

"Povratak na retrogradne politike i ideologije 'životnog prostora nacija' i politiku takozvanog 'historijskog prava' vodi u haos, ne samo na Balkanu nego u celoj Evropi", naveo je Komšić.

Fena, koja je takođe objavila Komšićevu izjavu, navodi da je reč o Komšićevom reagovanju na " ponovno zagovaranje politike etničkih razgraničenja i razmjena teritorija, i sve učestalije i otvorenije kalkulacije srbijanskih lidera koji se nadaju se da bi trgovina teritorijama u konačnici mogla dovesti do ujedinjenja Srbije i srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini, što bi, po strahovanjima mnogih direktno dovelo do rata".

U Berlinu je danas na istu temu govorio i predsedavajući Saveta ministara BiH, u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić.

"Sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, a nepovredivost međunarodno priznatih granica je osnovno načelo Evropske unije i to treba i da ostane vladajući model i princip svih daljih aktivnosti kada se govori o toj temi na području Zapadnog Balkana", izjavio je Zvizdić.

On je to rekao novinarima nakon bilateralnog sastanka s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, te dodao da je jedna od tema razgovora bila i stanje u BiH.

Zvizdić je ukazao na pogoršanje političke stabilnosti, ali i opšte stabilnosti čitavog Balkana.

"Počinju ponovo da se crtaju neke nove granice, govori se o razmeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje, jer one nisu nove. Nekada je o tim idejama govorio Šešelj, Milošević, a pokušaj sprovođenja tih ideja u delo je rezultirao stotinama hiljada ubijenih, genocidom i iseljavanjem", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao i da je Mogerini informisao o stanju u BiH, te da se sa formiranjem Saveta ministara kasni zbog, kako je rekao, nepoštovanja vladavine zakona, a to je neprihvatanje ANP-a i aktivaciju MAP-a, za šta postoji zakonski konsenzus u BiH.

Evo kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao ove navode:

Rasprava Vučića i albanskih novinara u Berlinu (VIDEO)

Povezano

Sve vesti