mondo.rs

Da li ste OZONIRALI vaš automobil? I zašto niste

Autor:

Ozon je i do 50 puta efikasniji od hlora

3
A- A A+
reno kađar Foto: MONDO/Marko Tanasković

Polako se spremamo za leto i letnje temperature, a to znači da ćete početi sa intenzivnijim korišćenjem klima uređaja u kolima.

Često se dešava da se tada iz ventilacionih otvora pojavi neprijatan miris, koji je jače oseća kada kabina automobila treba da se hladi. Njega izazivaju alergeni kojima je ventilacija omiljeno stanište u kolima. Kako se duvanjem one raspršuju i lako mogu izazvati alergijske reakcije, iritacije oka, pa čak i bakterijske infekcije. Zbog svega toga trebalo bi jednom godišnje pročistiti sistem, a ovo doba godine je idealan trenutak.

Najpopularnija metoda dezinfekcije klima uređaja je ozoniranje. Ozon je daleko efikasniji od hlora – prema nekim istraživanje i do 50 puta, pa se ovim postupkom odlično uklanjaju brojni neprijatni mirisi (plesan, trulež, duvanski dim, gorivo, kao i mirisi iz osveživača). Takođe se eliminišu brojni alergeni.

"Ceo postupak traje ukupno 60 minuta i za to vreme mi ozoniramo ventilacioni deo između motora i kućišta filtera kabine, zatim ozoniramo kabinski prostor, gde se nalazi većina bakterija i, na kraju, dopunimo klimu automobila", kaže za MONDO Nuca Nuhanović iz Auto-servisa "Meda".

On naglašava da je, pre tretmana, potrebno kabinski prostor detaljno očistiti i usisati u nekom od servisa za pranje vozila.

"Savetujemo, da ne kažem insistiramo, da se prilikom ovog osvežavanja promeni i filter klime. Naša praksa je pokazala da je tako proces ozoniranja najefikasniji", dodao je Nuhanović.

Ceo opisani proces košta 1.500 dinara, dok cena filtera zavisi od konkretnog modela automobila.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti