Beta

U čije je ime Zvizdić govorio u Berlinu

Autor:

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da je predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić, na sastanku u Berlinu izneo svoje lične stavove ili stavove političke partije SDA.

5
A- A A+
BiH, Bosna i Hercegovina Foto: MONDO/Predrag Vujić

Ništa od onoga što je rekao ne odražava stavove BiH, kao ni stavove Saveta ministara, koji je u tehničkom mandatu, kaže lider Srba u BiH.

Slobodno o NATO i Kosovu

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je na skupu u Berlinu posvećenom Zapadnom Balkanu, koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, rekao da se protivi crtanju novih granica na bazi etničkih principa na Balkanu, te "snažno osudio povezivanje rešavanja statusa Kosova sa Srpskom". Zvizdić je još kazao da su institucije BiH ranije preuzele obavezu usvajanja MAP-a, čemu se sada protive predstavnici Srpske.

"O odlasku u Berlin i stavovima koje tamo treba da predstavlja, Zvizdić nije konsultovao ni Savet ministara ni Predsedništvo BiH, pa se može reći da se na sastanku u Berlinu nije moglo čuti ništa što je usaglašen stav BiH", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

On je dodao da Zvizdiću "nije smetalo da na tako ozbiljnom forumu promoviše usvajanje godišnjeg akcionog plana o kojem nije postignut dogovor u BiH, iako mu je veoma dobro poznato da ni u okviru tela kojim predsedava nema saglasnost za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP)".

"Promovišući nepovredivost granica na Balkanu, u svetlu razgovora Beograda i Prištine, Zvizdić je nastupao kao politički predstavnik zemlje koja je priznala Kosovo, iako je svim učesnicima foruma jasno da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, niti to može uraditi bez saglasnosti Srpske", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, očito je da u Zvizdićevom nastupu nepovredivost granica ne važi za Srbiju, a trebalo bi da važi za BiH.

"Nema trgovine - RS za Kosovo"

On je ocenio da je Zvizdić na taj način, svojim samovoljnim istupom, ugrozio dobre odnose koje BiH pokušava da gradi sa susedima, u prvom redu sa Srbijom.

"Sve što je tamo uradio ili na šta se obavezao, ne obavezuje nikoga više osim njega lično, jer tamo nije predstavljao BiH. Upravo iz tog razloga smatrao sam da je potrebno da i pre njegovog odlaska u Berlin obavestim organizatore da on ne može biti taj ko će govoriti u ime BiH", naveo je Dodik.

MINISTAR CRNADAK: NI GOVORA O PRIZNANJU KOSOVA

Ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, uveren je da Savet ministara BiH neće priznati nezavisnost Kosova, niti odlučivati o Akcionom planu za članstvo u NATO i istakao da je razočaravajuće to što samit u Berlinu nije zauzeo odlučniji stav prema taksama Prištine i govorio o izveštaju o "poluregularnim izborima" u BiH.

"O priznanju Kosova nismo hteli ni da pričamo u protekle četiri godine i dok sam ja u Savetu ministara BiH Kosovo neće biti priznato od Savetu, jer je to pozicija i druge dvojice ministara koji dolaze iz RS. Taj stav će biti zadržan i u narednom periodu, rekao je Crnadak. Neće se menjati, dodao je on, ni stav o MAP.

Za samit u Berlinu, Crnadak je rekao da je zajednički nemačko-francuski angažman, izuzetno dobra stvar i ohrabrujući signal za celi region.

"Nadam se da će u narednom periodu doneti intenzivniji pristup rešavanju odnosa između Beograda i Prištine i da će i BiH dati dodatni evropski podstrek", rekao je Crnadak.

Međutim, on je ocenio da su dve stvari za njega razočaravajuće. Prva, jer se nije zauzeo odlučniji i čvršći stav prema Prištini, u vezi s potrebom da što pre ukine takse od 100 odsto na proizvode iz BiH i Srbije, budući da ta mera, kako je naveo, već šest meseci unosi haos u odnose u celom regionu.

Kao drugu razočaravajuću stvar, Crnadak je naveo to što jedna od tema nije bio izveštaj OEBS o izborima u oktobru 2018.godine, koji je, kaže, nedvosmisleno ukazao "na pretnje i ucene prema biračima, zloupotrebu RTV javnih servisa i generalno pokazao da su izbori u BiH bili poluregularni“.

"Ta dva pitanja, po mom mišljenju, trebalo je da dobiju veću pažnju", rekao je ministar spoljnih poslova BiH, prenose Vijesti.ba.

Povezano

Sve vesti