mondo.rs

Prvi čovek Evrolige: Širićemo se, Balkan je važan

Autor:

Đordi Bertomeu govorio je o budućnosti Evrolige i novom sistemu takmičenja gde vidi ulogu timova sa Balkana, kao i Litvanije, dok žele da osnaže Nemačku, Francusku i Italiju.

Prvi čovek Evrolige: Širićemo se, Balkan je važan Foto: MN Press

Posle godinu dana pauze, Srbija će imati predstavnika u Evroligi.

To će biti Crvena zvezda mts koja je u finalu plej-ofa ABA Lige pobedila Budućnost (3:2) i tako se vratila među "krem" evropske košarke, koji će i naredne sezone biti igran po ligaškom sistemu, s tim da će se takmičiti dve ekipe više - ukupno 18!

Za sada znamo 15 sigurnih učesnika, dok se još uvek čeka po još jedan tim iz Nemačke i VTB lige u zavisnosti od plasman Bajerna i CSKA, dok će biti dodeljen i jedna pozivnica.

U javnosti se već duže vreme priča da su najzainteresovaniji za nju Partizan i Budućnost, pojedini specijalizovani portali preneli su da joj je najbliža nemačka Alba, dok će konačnu odluku ipak dati Evroliga kada se završe svi raspleti u prvenstvima širom Evrope.

Prvi čovek najjačeg evropskog takmičenja Đordi Bartomeu je u intervjuu za "AS" govorio o budućem sistemu Evrolige, a dotakao se i "proširenja" zemalja koja daju učesnike.


"Zainteresovani smo da se širimo na različite teritorije. Balkan i Litvanija su od velikog značaja. U zemljama iz tog područja stasavaju veliki talenti. Takođe, radićemo na tome da ojačamo, Francusku, Nemačku, Italiju i Englesku", naglasio je Bertomeu koji i dalje nije eksplicitno govorio ko će imati prednost, odnosno da li bi ABA liga mogla da daje dva tima u Evroligi.

Očigledno je da Evroliga ima zanimljive planove, pa posle specijalnih pozivnica za Bajern i Asvel, planira da uvede još neke novine u narednim godinama.

Jedna od njih je da Evrokup postane "Evroliga 2"...

"Naša namera nije da stvorimo zatvoreno takmičenje. Želimo da svaki klub ima šansu da se takmiči i pobeđuje. Zato želimo da oformimo sistem u obliku piramide, koji će podrazumevati da klubovi mogu iz Evrokupa u Evroligu. Moramo da napredujemo, a zato je neophodno i da se sastav Evrolige menja. Ali ne možemo od nule da krećemo svake sezone", kazao je Bertomeu i dodao da je nemoguće da Evroligu, dok postoje domaća prvenstva, čine 24 tima.

Sve ovo podseća na plan koji se godinama spominje i u fudbalu, s tim da je tu mnogo više negodovanja. Navodno su najbogatiji timovi Evrope spremni da od 2024. godine formiraju novu Lgu šampiona, u koju se više ne bi ulazilo na osnovu pozicije u prvenstvu...

Povezano

Sve vesti