MONDO/Tanjug

ODOBRENO: Biće komemoracije u Blajburgu, policija gleda

Autor:

Komemoracija ustašama i domobranima u Blajburgu može da se održi, odlučili su okrug Velkermarkt i austrijska policija za taj skup koji više nije pod ingerencijom crkvenih vlasti.

1
A- A A+
blajburg ustaše Foto: YouTube/printscreen/Ruptly

Rajner Dionisio iz koruške policije je rekao da su odluku doneli nakon pravnog savetovanja i evaluacije događaja zakazanog za 18. maj, a na zahtev koji im je 25. marta prijavio organizator - Blajburški počasni vod, prenosi "Večernji list".

Biće komemoracije u Blajburgu, ali bez ustaša?

Okrug Velkermarkt, u čijem je sklopu i koruška policija, od ove godine je nadležno telo za odluku o skupu na Blajburgu. Prethodnih godina takva odluka nije bila potrebna jer je skup bio pod patronatom Katoličke crkve u Austriji, što više nije slučaj.

nacisti,austrija,blajburg Foto: Screenshot/BN TV

Hrvatska u šoku zbog zabrane mise u Blajburgu

Evaluacija je bila potrebna jer planirana komemoracija Blajburškog voda na Lojbaher Feldu ove godine više ne spada u verska događanja te se na nju sada, kao i za svaki drugi javni skup, primenjuje Zakon o javnom okupljanju - kažu u zaključku procene bezbednosti skupa okrug Velkermarkt i koruška policija.

Katolička crkva odbila je da više odgovora za komemoraciju jer je ona nacističkom simbolikom, a u zabranjene simbole odnedavno spadaju i ustaški, zloupotrebljena kao politički skup a ne pomen žrtvama.

Povezano

Sve vesti