MONDO/Agencije

U Beogradu padali "klikeri", Hrvatska će pod sneg

Neuobičajeno vreme u regionu za početak maja, od tornada u Rumunija, grada veličine klikera koji je dobovao Beogradom, do snega koji pokriva više predele Hrvatske.

1
A- A A+
grad, nevrijeme Foto: Za mondo.ba Darko Vučić Ilustracija

Oko 15 sati Beograd je danas pogodilo nevreme, praćeno kišom i gradom.

U centru srpske prestonice padao je grad veličine klikera, koji je trajao oko 15 minuta.

Vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš je za Tanjug rekao da nije pričinjena nikakva materijalna šteta, budući da nije duvao vetar.

Tornado u Rumuniji: Prevrnut autobus, povređeno sedmoro

Iako se beogradski "ledeni" slučaj može posmatrati lokalno, ceo region su zadesile neobične vremenske prilike.

Za tornado u Rumuiji je zaslužan hladan vazduh iz Bugarske koji se sudario s toplijim, vlažnim vazduhom u južnoj Rumuniji. Zbog čega se stvorio tornado koji je pogodio područje okruga Drajna, 70-ak kilometara od Bukurešta.

Brzina tornada u utorak poslepodne bila je oko 90 kilometara na sat, a napravio je štetu na kućama, vozilima i poljima, prevrnuo je i autobus sa 12 putnika koji su povređeni.

Ipak, iako pojava tornada u Rumuniji nije uobičajena, u Europi su, prema podacima Evropske laboratorije za opasne oluje, 2018. godine zabeležena 172 tornada.

Lošinjski "lovac na oluje" Sandro Puncet (39) kaže da nastanak tornada u Evropi ne bi povezao s globalnim zagrevanjem, prenosi sajt 24SataHr.

"Kad se poklope svi parametri, poput nestabilne atmosfere, toplog i vlažnog vazduha, nastane tornado. Jednostavno se moraju poklopiti svi ti parametri", rekao je Puncet.

Hrvatskoj se tokom predstojećeg vikenda očekuje promena vremena, koja će doneti obilne padavine, buru, a u višim predelima i sneg.

Povezano

Sve vesti