• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cilj države - da minimalna plata dosegne mini korpu

Izvor MONDO/Tanjug

Glavni zadatak aktuelne vlade će biti da se cena minimalne potrošačke korpe izjednači za minimalnom cenom rada, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

  Đorđević - Cilj izjednačenje minimalne plate i minimalne potrošačke korpe Izvor: MONDO, Lana Stošić
Ilustracija
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Ministar Đorđević je izjavio večeras na RTS-u da standard radnika u Srbiji "možda nije visok ali da je znatno viši nego što je bio ranije".

Ministar rada je rekao da je minimalna zarada od 2009. do 2012. godine rasla stopom od dva odsto godišnje a da je poslednjih sedam godina, do danas, povećana za ukupno 42 odsto, što ukazuje na očigledan napredak.

"Godina zaštite na radu"

Govoreći o činjenici da su prošle godine u Srbiji na radnom mestu poginula 53 radnika, Đorđević je rekao da je ova godina proglašena godinom zaštite i bezbednosti na radu, kao i da je pokrenut projekat "Reci ne radu na crno". "Na svaku prijavu smo reagovali i imali smo 27 odsto više inspekcijskih nadžora nego prošle godine, a i ta godina je bila rekordna. Imamo manje zatečenih ljudi koji rade na crno", rekao je on.

On je dodao da je sada normalno da predstavnici vlade svake godine u septembru sednu za sto sa članovima Socijalno-ekonomskog saveta i razgovaraju o povećanju minimalne cene rada i rasterećenju privrede.

"Kada su u pitanju plate, biće i tu povećanja u skladu sa mogućnostima. Neto dobit (države) ide u investicije i povećanja plata i penzija", rekao je on.

Đorđević je rekao da je vlada svesna problema ekonomskih migracija, odnosno odlaska kvalifikovanih kadrova u inostranstvo i da to nije samo pitanje novca, već i brige države i kvaliteta društvenog života, zbog čega je potrebno da se poboljša perspektiva i sigurnost posla.

Odgovarajući na pitanje kada će biti rešen problem porodilja koje ne dobijaju adekvatne nadoknade za vreme odsustva, ministar je rekao da će već na sledećoj sednici parlamenta javnost moći da se upozna sa predlogom rešenja tog pitanja i da će biti pozitivno iznenađena.


MINIMALNA I (PROSEČNA) POTROŠAČKA KORPA


U Srbiji postoje dve kategorije potrošačke korpe. Minimalna korpa odnosi se na potrošnju domaćinstva, koja "obezbeđuje održavanje života i radnog kapaciteta članova domaćinstva, imajući u vidu optimalni biohemijski sastav hrane".

Ukupnu vrednost minimalne potrošačke korpe čini zbir izdataka za hranu i ostalih proizvoda i usluga koji čine ličnu potrošnju domaćinstva. Meri se kao prosek onoga što kupuju prve tri desetine (decila) od ukupnog broja građana po primanjima (najsiromašniji slojevi građana).

Minimalna potrošačka korpa za januar 2019. godine (poslednji dostupni podaci) iznosila je 36.607 dinara, a minimalna plata je (za puno radno vreme) bila 28.575, što znači da je za minimalnu korpu potrebno 1,28 "minimalaca".

Prosečna korpa, koja je uporediva da drugim zemljama kao "potrošačka korpa" odnosi se na potrošnju proizvoda i usluga lične potrošnje prosečnog domaćinstva.

Ona se dobija prosekom od čevrte do osme desetine (decila).

Prosečna potrošačka korpa za januar iznosila je 70.595 dinara Za pokriće prosečne potrošačke korpe u januaru bilo je potrebno 1,29 prosečnih zarada.

Komentari 57

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Kada ce to biti gospodine??????Ti si se nafatirao lepo!!!!!

Japi

Nabaviti manje korpe.

Keroslav G

Odlična vest , pa već sada većina gradjana ima veće plate nego ikada i mogućnost za većim potrošačkim apetitima , sada gradjani mogu da priušte i hranu i garderobu sa prosečnom platom a u vreme žutice mazali su mast na saššenu koru leba dok su njihovi izabrani vladajući predstavnici jeli jastoge.Zato je bitno da je podrška razvoju napredne pristojne Srbije stalna i konstantna i svi gradjani nesebično daju svoju podršku tom ka tom naprednom cilju razvoja nase države i napretka ekonomsko socijalnog statusa običnog čoveka.

special image