mondo.rs

Oni su frajeri, a one "osrednje"?

Autor:

Muškarci su skloniji nego žene da sebe smatraju privlačnim, pokazuje istraživanje.

Oni su frajeri, a one "osrednje"? Foto: Guliver/Getty Images/Milkos

U novoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Osnabriku u Nemačkoj sproveden je eksperiment u kojem je učestvovalo 100 žena i toliko muškaraca, starosti između 18 i 30 godina, sa indeksom telesne mase između 18,5 i 23,5. Inače, "idealnim" se smatra indeks telesne mase između 18,5 i 24,9.

Elem, istraživanje je pokazalo da muškarci svoj izgled često smatraju boljim nego što jeste, dok je kod žena suprotno.

Vodeća autorka studije Mona Vogs ističe da je "'preterano' samopouzdanje kod muškaraca dobro za njihovu samouverenost i zadovoljstvo izgledom" i dobar je mehanizam za odbranu od nesigurnosti u vezi sa izgledom.

U sprovedenom eksperimentu učesnicima studije su prikazane serije fotografija različitih tipova tela, uključujući mršavo, prosečne težine, gojazno, atletski građeno i veoma mišićavo telo muškaraca i žena.

Prvo im je pokazana fotografija nasumične osobe koja izgleda prosečno, a onda je glava učesnika studije montirana na torzo. Nakon toga, ocenjivali su fotografije na kojima je telo ostajalo isto, samo je glava menjana.

Ovaj eksperiment je pokazao da muškarci bolje ocenjuju fotografije tela na kojima je montirana njihova glava, dok su žene sebi davale lošije ocene.

"Ovo je prva studija koja je ispitivala dvostruke standarde u ocenjivanju tela. Muškarci daju srednje ili loše ocene manje atraktivnim telima, dok bolje ocene daju telima na kojima je montirana njihova glava. U pređenju sa tim, na žene manje utiče lični identitet i fotografije tela na koje je montirana njihova glava najčešće ocenjuju kao srednje", objašnjava Vogsova.

Zašto žene sebi daju lošije ocene?

"Žene su naučene da je važno da budu prijateljski nastrojene i pristupačne, da naglašavaju sličnosti sa drugima u grupi, kako bi podstakle harmoniju i pozitivna osećanja u grupi", smatra ona.

"Pored toga, žene izbegavaju da sebe ocenjuju odličnim ocenama, kako bi izbegle da deluju sebično. To bi moglo da objasni zašto žene ne daju bolje ocene fotografijama na kojima je njihova glava montirana na telo".

Takođe, osobine koje su poželjene kod muškaraca su "ponos, snaga, dominantnost i uspeh", kaže Vogsova, dodajući da možda zbog toga muškarci svoje telo ocenjuju kao bolje od drugih.

"U skladu sa tim, ako je telo poželjno, privlačno, oni će ga oceniti još bolje ako pripada njima, a ne nekom drugom. Takođe, muškarci su skloniji itome da svoju inteligenciju ocenjuju kao iznadprosečnu, dok žene smatraju da su prosečno inteligentne".

Tagovi:

Povezano

Sve vesti