mondo.rs

Oprezno s proteinskim šejkovima

Autor:

Ako uzimate proteinske šejkove, ovo treba da imate na umu!

Oprezno s proteinskim šejkovima Foto: Guliver/Getty Images/belchonock

Proteinski šejkovi koje mnogi uzimaju zarad povećanja mišićne mase, u novoj studiji su dovedeni u vezu sa povećanim rizikom od gojaznosti i skraćenim životnim vekom.

Naučnici su analizirali prekomernu upoterbu aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) – komponente praha koji se dodaje vodi da bi se dobio proteinski šejk. Protein surutke, koji se najčešće koristi kao "fitnes protein", napravljen je od ostataka mlečnih proizvoda i sadrži visok nivo BCAA.

Studija sprovedena u "Čarls Perkins centru" na Univerzitetu u Sidneju, pokazala je da ova supstanca koja pomaže u izgradnji mišića može da utiče i na temperament, da dovede do povećanja kilaže i da skrati životni vek.

Naučnici su takođe utvrdili da unošenje dosta BCAA supstance može da snizi nivo serotonina, supstance koja pomaže da dobro spavate.

Ova studija je sprovedena na miševima – nekima od njih je tokom života davana dupla doza BCAA (200 odsto), nekima standardna količina (100 odsto), nekima polovina (50 odsto), a nekima petina (20 odsto).

Miševima kojima je davana dupla doza ovih proteina povećan je i apetit, što je rezultiralo gojaznošću i kraćim životnim vekom.

"Ishrana bogata proteinima, a koja sadrži malo ugljenih hidrata, dokazano dobro deluje na reproduktivne funkcije, ali ima loše efekte na zdravlje kasnije u životu, a može i da skrati životni vek", kaže autorka studije dr Samanta Solon-Bajet.

"Ova studija je pokazala da je jako važan balans aminokiselina, zbog čega je najbolje i unositi proteine iz različitih izvora", dodaje ona. 

Povezano

Sve vesti