Da li ste nekada probali kitnikes? Ako vam se dopada ovaj slatkiš od dunja, možete ga i sami napraviti. Potrebno vam je nekoliko zrelih žutih dunja, malo šećera, vode i strpljenja.
Da li ste nekada probali kitnikes? Ako vam se dopada ovaj slatkiš od dunja, možete ga i sami napraviti. Potrebno vam je nekoliko zrelih žutih dunja, malo šećera, vode i strpljenja.
"Kitnikes je reč nemačkog porekla i u doslovnom prevodu znači - sir od dunja. Kod nas se najviše jede u Vojvodini i nekada je bio nezaobilazni deo vojvođanske trpeze. Domaćice su se utrkivale koja će poslužiti raznovrsnije oblike kitnikesa. Međutim, danas je to gotovo zaboravljeno jelo, veoma retko se priprema, pre svega zbog komplikovane izrade. Sve se radi ručno, a dunje su izuzetno tvrdo voće, teško se ljušte, još teže seku. I sam proces kuvanja traje nešto duže, a današnje domaćice nemaju vremena", rekao je za MONDO muški predstavnik porodice Radojčić, na sajmu "Etno hrana i piće" koji se održava u Beogradu od 26. do 29. novembra.
Radojčići su ponosni na svoj recept za kitnikes, kažu da se penosi sa kolena na koleno i ne žele da otkriju tajnu. Međutim, specijalno za čitaoce MONDO portala, rekli osnovni deo recepta:
Dunje se prvo oljušte, zatim se sitno iseku i stave u mikser da se još malo usitne, ali ne preterujte - ne treba ih ispasirati. Dobijenu smesu kuvajte u vodi sa dosta šećera, dok ne postane gusta. Vruć kitnikes sipajte u kalupe i ostavite da sa potpuno ohladi.
Ovaj slatkiš se služi nakon jela, kao dezert, ali se može jesti i ujutru, uz kafu, umesto ratluka.
Ako ni vi nemate vremena da sami napravite "sir od dunja", možete otići do etno kuće "Đeram" u Mokrinu, gde će vas dočekati članovi porodice Radojčić i poslužiti vas raznim vojvođanski đakonijama.
Posebno je zanimljiv banatski fruštuk. Reč je o doručku koji se sastoji isključivo od proizvoda koji se pripremaju u seoskim domaćinstvima.
Tako ćete nakon kafe dobiti čuveni lisnati mokrinski sir koji se pravi od kravljeg mleka, zatim domaću svinjsku šunku, kobasice, barena jaja i vruć hleb. Uz to se pije rakija, zimi kuvana, ali bi obavezno trebalo da probate i domaće vino po kojem je Mokrin čuven.
Možda je najbolje da u ovo selo kraj Kikinde odete u dane Uksrsa kada se tamo održava Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima. Mada, ni borba gusaka nije nezanimljiva, a možete videti i najveću letačicu Panonske nizije - droplju.
(MONDO)
"Kitnikes je reč nemačkog porekla i u doslovnom prevodu znači - sir od dunja. Kod nas se najviše jede u Vojvodini i nekada je bio nezaobilazni deo vojvođanske trpeze. Domaćice su se utrkivale koja će poslužiti raznovrsnije oblike kitnikesa. Međutim, danas je to gotovo zaboravljeno jelo, veoma retko se priprema, pre svega zbog komplikovane izrade. Sve se radi ručno, a dunje su izuzetno tvrdo voće, teško se ljušte, još teže seku. I sam proces kuvanja traje nešto duže, a današnje domaćice nemaju vremena", rekao je za MONDO muški predstavnik porodice Radojčić, na sajmu "Etno hrana i piće" koji se održava u Beogradu od 26. do 29. novembra.
Radojčići su ponosni na svoj recept za kitnikes, kažu da se penosi sa kolena na koleno i ne žele da otkriju tajnu. Međutim, specijalno za čitaoce MONDO portala, rekli osnovni deo recepta:
Dunje se prvo oljušte, zatim se sitno iseku i stave u mikser da se još malo usitne, ali ne preterujte - ne treba ih ispasirati. Dobijenu smesu kuvajte u vodi sa dosta šećera, dok ne postane gusta. Vruć kitnikes sipajte u kalupe i ostavite da sa potpuno ohladi.
Ovaj slatkiš se služi nakon jela, kao dezert, ali se može jesti i ujutru, uz kafu, umesto ratluka.
Ako ni vi nemate vremena da sami napravite "sir od dunja", možete otići do etno kuće "Đeram" u Mokrinu, gde će vas dočekati članovi porodice Radojčić i poslužiti vas raznim vojvođanski đakonijama.
Posebno je zanimljiv banatski fruštuk. Reč je o doručku koji se sastoji isključivo od proizvoda koji se pripremaju u seoskim domaćinstvima.
Tako ćete nakon kafe dobiti čuveni lisnati mokrinski sir koji se pravi od kravljeg mleka, zatim domaću svinjsku šunku, kobasice, barena jaja i vruć hleb. Uz to se pije rakija, zimi kuvana, ali bi obavezno trebalo da probate i domaće vino po kojem je Mokrin čuven.
Možda je najbolje da u ovo selo kraj Kikinde odete u dane Uksrsa kada se tamo održava Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima. Mada, ni borba gusaka nije nezanimljiva, a možete videti i najveću letačicu Panonske nizije - droplju.
(MONDO)