• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ALARM: U državnoj firmi gladuju i radnici i bikovi

Izvor Beta

Zaposleni u Stočarsko-veterinarskom centru (SVC) Krnjača apelovali su danas na Ministarstvo poljoprivrede i Vladu da hitno reaguju na katastrofalno stanje u nekada prestižnoj i najstarijoj kući za reprodukciju i veštačko osemenjivanje

 U Stočarsko-veterinarskom centru Krnjača bikovi gladuju, radnici bez plata Izvor: MONDO/Nikola Janković
Izvor: MONDO/Nikola Janković

"Bikovi jedva da imaju hranu, zemljište nije obrađeno, jer se nema čime raditi, mehanizacija je rasprodata, a proizvodnja semena je potpuno prestala. Depo sa semenom je u kritičnom stanju zbog nedostatka azota. Dugovi se nagomilavaju, plate se ne isplaćuju radnicima već 15 meseci, kao ni zdravstveno osiguranje", navodi se u otvorenom pismu radnika SVC Krnjača.

Novosadski portal Agrosmart.net preneo je da su zaposleni poručili nadležnima da ukoliko ne dođe do njihove reakcije, može biti i tragičnih događaja, jer kako su naveli "situacija u Centru je alarmantna".

U pismu radnici podsećaju da je Centar osnovala Vlada NR Srbije 1951. godine, te da od 1994. funkcioniše kao javno preduzeće.

Radnici su naveli da u poslednje tri godine ništa nije uloženo u Centar za dobrobit firme i poslovanja, da u 2018. godini nije kupljeno nijedno tele niti bik, a prodato je 15 teladi koja su bila u performans testu, kao bikovi u eksploataciji.

"Prodata je sva mehanizacija za obradu oranica. Trenutno u Centru ima četiri bika, od kojih se ne može uzimati seme, jer je i mašina za punjenje semena u kvaru već devet meseci. U prethodnom periodu niko nema kontrolu nad distribucijom semena, uzete količine nikom se ne prijavljuju. Drastično su smanjene cene po dozi, niže su i od proizvođačke, što dovodi do krajnjeg propadanja Centra, koji je javna svojina", navodi se u pismu.

Dodaje se da ministarstvo pod čijom se ingerencijom Centar nalazi, sistemski mora rešiti taj problem.

U pismu se navodi i da je krajem marta novoimenovani direktor Dejan Spasić na sastanku obavestio radnike Centra o blokadama računa firme na više od 780.000 dinara, kao i o milionskim dugovanjima za azot, struju, vodu, telefone, poreze i plate.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od marta prošle godine do danas, SVC Krnjača bio je u blokadi sedam puta, ukupno 137 dana. Poslednja blokada traje od 10. januara ove godine. Ukupan iznos blokade je 1.865.067 dinara.

Komentari 24

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

U državi je stanje drugačije. Radnici gladuju, a stoka živi u izobilju!

Ultra

Neverovatno je da ceo svet zudi za prirodnim stvarima, za poljoprivredom, samo Srbija gleda da je unisti! Dal smo toliko prokleti da smo osudjeni da budemo Srbi!

Ono

Da nije Djilas kriv i za ovo? Firma je poželjna udavaca zbog zemlje koju poseduje zato se raskucava sve sto može, a samo najuporniji ostaju na poslu. Kada se dovede do potpunog bankrota eto “spasioca” i ode na dobos. Stalno se prozivaju oni prethodni za privatizacije, a ovi rade isto ako ne i gore!

special image