mondo.rs,Tanjug

Oni nas čuvaju: Ples na nebu srpskih MiG-ova 29 (VIDEO)

Autor:

Pripadnici Vojske Srbije angažovani u dežurnoj jedinici lovačke avijacije u okviru stalno zadejstvovanih snaga u sistemu RV i PVO, održali su vežbu davanja uzbune za pripravnost i pokretanje te jedinice.

Oni nas čuvaju: Ples na nebu srpskih MiG-ova 29 (VIDEO) Foto: TANJUG/ Ministarstvo odbrane/ bk

Komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić izjavio je da se na aerodromu Batajnica u stalno zadejstvovanim snagama u sistemu PVO nalazi i ova dežurna jedinica, čiji su piloti i tehnički sastav 365 dana u godini spremni da polete u svakom trenutku, u bilo kakvim meteorološkim uslovima, danju ili noću, kako bi branili vazdušni prostor Republike Srbije.

Danas je kako je rekao, prikazan pokazni let, dok je jedinica spremna da odgovori na sve izazove, rizike i pretnje koji se pred nju postave.

"Tome je naravno doprineo i prijem novih vazduhoplova, povećanje operativnih sposobnosti, povećanje broja sati naleta i nadamo se da će to ići samo ka boljitku", naglasio je general.

Srbija vlasnik još četiri "miga 29"!

Jedan od pilota koji su danas leteli na vazduhoplovima MiG-29 je komandir dežurne jedinice lovačke avijacije major Dejan Janković rekao je danas prikazana simulacija pojavljivanja nepoznate letelice iznad teritorije Republike Srbije.

"Simulirano je podizanje pripravnosti i poletanje dežurne jedinice, a kao što se moglo videti, uspešno smo izvršili presretanje tog vazduhoplova i izvršili njegovu identifikaciju. Nakon toga on je nastavio svojim putem, pošto je reč o avionu koji nije ugrožavao naš vazdušni prostor i vratili se na aerodrom uz bezbedno sletanje, a dežurna jedinica je time prevedena u niži stepen pripravnosti", ukazao je Janković.

Pogledajte snimak:

Izvor: Tanjug

 Evo i izave pilota Jankovića:

Izvor: TanjugMinistar odbrane Aleksandar Vulin je nakon obilaska jedinice ocenio da, za razliku od Srbije, u našem okruženju mnoge zemlje nisu u stanju da same čuvaju svoje nebo, već ratna vazduhoplovstva drugih zemalja to rade za njih.

"Zahvaljujući vojno-tehničkom sporazumu između predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naše nebo je slobodno, naše nebo je sigurno, a naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvaduhoplovna odbrana je u potpunosti opremljena da čuva naš suverenitet kada je nebo u pitanju", naglasio je ministar odbrane.

Srbija dobija eskadrilu "migova"


On je podsetio da je i danas, u vreme prvomajskih praznika, kada građani Srbije uživaju u zasluženim slobodnim danima, Vojska Srbije, kao i uvek, u pripravnosti, jer Vojska Srbije nikada ne praznuje, i nema dana kada ne čuva svoje nebo i svoju zemlju.

"Želim svim građanima Srbije da se lepo provedu sa svojim porodicama, ali da znaju da su uz Vojsku Srbije sigurni", poručio je Vulin.

Povezano

Sve vesti