MONDO/Tanjug

UBIJENI ZBOG ISTINE: U toku 2018. ubijeno 95 novinara

Autor:

Najmanje 95 novinara poginulo je na dužnosti u toku 2018. godine, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ), povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja.

4
A- A A+
aleksandar vučić, novinari, mediji, fotografi Foto: Mondo/Goran Sivački

Brojka je veća nego 2017. godine, ali je manja nego prethodnih godina kada je došlo do eskalacije konflikata u Iraku i Siriji.

Najveći broj poginulih novinara zabeležen je 2006. godine, kada ih je 155 stradalo.

U toku 2018. godine pažnju svetske javnost privuklo je ubistvo saudijskog novinara i kolumniste "Vašington posta" Džamala Kašogija.

On je ubijen 2. oktobra 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, što je izazvalo diplomatsku krizu u odnosima Ankare i Rijada.

Pojavio se snimak! Lažni Kašogi izlazi iz konzulata

Ali Evropljanje mnogo više zabrinjava, ili bi bar trebalo da tako bude, ubistva novinara na mestima daleko od ratnih zona, u samoj Evropi.

Poslednja u nizu je prošlog meseca ubijena novinarka Lajra Meki, dok je izveštavala sa protesta u Severnoj Irskoj.Paravojna formacija u toj zemlji preuzela je odgovornost za njenu smrt, ali mrtvih predstavnika javnosti je bilo mnogo i u 2018.

U februaru je, zajedno s verenicom, ubijen istraživački novinar Jan Kucijak u Slovačkoj. Kucijak je, kao i njegova koleginica iz Bugarske, Viktorija Marinova (koja je silovana i ubijena u oktobru prošle godine), istraživao poreske prevare i malverzacije sa parama iz fondova EU u svojoj zemlji.

Protest hiljade Slovaka zbog ubistva novinara FOTO

Opasno i u Srbiji

Pokušaj ubistva smo imali i u Srbiji. U decembru je "molotovljevim koktelom" spaljena kuća novinara Milana Jovanovića u beogradskom prigradskom naselju Grocka. U vreme napada žrtva je bila u kući. Jovanović je novinar portala Žig info i već je dobijao pretnje smrću zbog pisanja u vezi sa izgradnjom kanalizacije u Vrčinu, kao i zbog tekstova o zloupotrebama predsednika Opštine Grocka. Za paljevinu je uhapšeno je četvoro ljudi, među kojima i predsednik Opštine.

U svetu, Avganistan je i prošle godine bio najopasnija lokacija za novinare - poginulo je 16 reportera.

U jednom napadu u prestonici Kabulu poginulo je devet novinara koji su došli na lice mesta da izveštavaju o bombaškom napadu. Nedugo po njihovom dolasku, bombaš samoubica, prerušen kao novinar, aktivirao je drugu bombu.

U SAD, ubijeno je pet novinara, prilikom napada na "Kapital gazetu" u Merilendu.

IFJ smatra da su netolerancija prema izveštavanju, populizam, kriminal i korupcija faktori koji doprinose atmosferi u kojoj se dešava da više novinara pogine izveštavajući o svojim gradovima nego u ratnim zonama.

Američki Komitet za zaštitu novinara objavio je podatke o uhapšenim novinarima, a na prvom mestu je Turska sa 68 pritvorenih novinara u toku 2018. godine.

U Kini se u zatvorima nalazi 47 novinara, u Egiptu 25, a u Saudijskoj Arabiji i Eritreji po 16.

Predsedniku Opštine Grocka opet produžen pritvor

Povodom ovogodišnjeg Svetskog dana slobode štampe, Ujedinjene nacije žele da pošalju poruku o važnosti slobodne štampe za demokratiju, pogotovo u vreme izbora.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je da nijedna demokratija nije kompletna bez pristupa transparentnim i pouzdanim informacijama.

Kortni Radš iz Komiteta za zaštitu novinara istakla je da je retorika protiv novinara postala endemična u mnogim državama, naročito na Filipinima i u SAD.

Ona veruje da su internet i društvene mreže stvorile nove probleme s kojima novinari moraju da se izbore.

Reporteri bez granica u svom izveštaju o slobodi medija takođe su opisali situaciju s kojima se novinari suočavaju u SAD kao "problematičnu".

"Američki novinari nikada pre nisu bili izloženi tolikim pretnjama smrću, niti su toliko često tražili usluge privatnih kompanija za obezbeđenje", navodi se u izveštaju.

Povezano

Sve vesti