mondo.rs

Beogradu na ponos: Rukopis Edisona u muzeju (VIDEO)

Autor:

Originalna beleška Tomasa Edisona u vezi sa razvojem filmske industrije stigla je u Beograd u Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

4
A- A A+
Foto: Viktor Lazić/Adligat/Mondo

Na belešci nastaloj oko 1920. godine Edison svojim zaposlenima daje instrukcije kako da razvijaju filmsku kameru.  

Tomas Alva Edison (1847-1931) zaslužan je za izum kinetoskopa 1888. godine, zapravo ranog uređaja za prikazivanje filmova, prvog uređaja koji je koristio perforiranu filmsku vrpcu sa statičkim snimkom kako bi stvorio iluziju njihovog pokreta, što je sve do pojave video tehnologije bio osnovni metod prikazivanja pokretnih slika.

Edison i njegovi saradnici zaslužni su i za uspostavljanje standarda 35 milimetarske filmske trake sa četiri perforacije na stranama. Edison se krajem XIX i početkom XX veka bavio i pokušajima da proizvede pokretne slike sinhronizovane sa zvukom. Zajedno sa više od hiljadu drugih patentiranih izuma, kao što su električna sijalica, fonograf (njegov omiljeni izum), alkalna baterija i mikrofon. Njegova laboratorija u Nju Džersiju dugo je bila najveća naučna laboratorija za testiranje izuma na svetu.

"Edison je jedna od najznačajnih osoba ljudske istorije, svakako jedan od ljudi, pored Nikole Tesle i Alberta Ajnštajna, koji je najviše uticao na vek u kojem živimo. S obzirom na to da se u našim fondovima nalaze dva originalna pisma Nikole Tesle u kojima se pominje i Edison, želeli smo da nabavimo i nešto Edisonovo, originalno, nešto čime će se Beograd ponositi. Bila je ovo višemesečna, međunarodna aktivnost u kojoj su koordinisani donatori, bibliofili i prijatelji Adligata od Džakarte do Vašingtona. Naročito sam zahvalan Ambasadi Srbije u Vašingtonu i Narodnoj banci Srbije, bez čijeg angažovanja ne bi bilo moguće pribaviti ovaj važan dokument", izjavio je predsednik Adligata Viktor Lazić.

Edisonova beleška je poklon jedne Indonežanke, dugogodišnje članice i donatorke Adligata, koja je insistirala da njeno ime ostane nepoznato javnosti.

Originalni Edisonov rukopis moći će da se vidi u Adligatu od utorka, 7. maja.

Naravno, o radu Edisona postoje mnoga trvenja i sporenja. Postoje jasne indicije da se u svom radu dobrano "oslanjao", da ne kažemo da je uzimao ideje Nikole Tesle. U svakom slučaju, ovaj dokument u Muzeju je od velikog značaja za svetsku kulturnu baštinu.

MONDO TV O NEOBIČNOM MUZEJU UDRUŽENJA ADLIGAT

Izvor: MONDO

U MUZEJU MOŽETE DA VIDITE RAZNE LEGATE, UKLJUČUJUĆI PAVLA VUISIĆA...

Izvor: MONDO

... DA SAZNATE MNOGE ISTORIJSKE PODATKEi SAZNATE NEKE TAJNE

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti