mondo.rs,SRNA

Ministar: Đaci prvo na ekskurzije po Srbiji

Autor:

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević rekao je da će školska deca u Srbiji na ekskurziju prvo putovati po svojoj zemlji, a da svoju regiju mogu da zamene i za putovanje po Republici Srpskoj.

33
A- A A+
mladen šarčević Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Srbija je podeljena na osam regiona - Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbije, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama", rekao je Šarčević za RTS.

Šarčević je naveo da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

On je rekao da je ekskurzija oblik nastave, te da deca na rekreativnoj nastavi i ekskurzijama, gradivo koje su učili kroz razne predmete, treba da provere na terenu.

Ministar: I nevakcinisana deca moraju u školu

Šarčević je istakao da će deca će prvo putovati u svojoj zemlji, a srednjoškolci na matursku ekskurziju u inostranstvo mogu da idu na trećoj godini, ako je završna, ili na četvrtoj godini.

"Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz `Erazmus plus` projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima", naveo je Šarčević.

Povezano

Sve vesti