mondo.rs,Tanjug

Kolinda: Poražavajuće za Srbiju

Autor:

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je poražavajuće da Srbija u dopušta da kongres Srpske radikalne stranke bude održan u Hrtkovcima.

122
A- A A+

kolinda grabar kitarović Foto: YouTube/printscreen/Good Morning Britain

Kitarovićeva je istakla da je poražavajuće da u 2019. godini bude održan ovakav kongres u simbolu stradanja vojvođanskih Hrvata, i ocenila da je reč o izrugivanju žrtvama na mestu zločina.

"Poražavajuće je što Srbija u 2019. dopušta skup istih tih ljudi u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata Vojvodine", navela je Grabar-Kitarović na Twitteru.

Ona je napisala i da je "izrugivanje žrtvama na mestu zločina civilizacijski poraz za jedno društvo, neprihvatljiv istorijski revizionizam i rehabilitacija politike za koju nema mesta u savremenoj Evropi".

"Desetine hiljada vojvođanskih Hrvata morali su da napuste svoje domove 90-ih godina zbog velikosrpskog progona i delovanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovih istomišljenika", dodala je hrvatska predsednica.

hrtkovci šešelj kuća vojislava šešelja Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šešelj u Hrtkovcima: Opet na čelu SRS, negira zločin

U Hrtkovcima se danas održava Otadžbinski kongres SRS-a na kojem je Vojisalav Šešelj ponovo izabran za lidera te stranke. Kongres se održava u Šešeljevoj kući.

Agencija Hina navodi da je kongres radikala organizovan dva dana uoči godišnjice mitinga SRS-a u Hrtkovcima, održanog 6. maja 1991. godine, kojim je, prema presudi Haškog tribunala, pozvano na progon vojvođanskih Hrvata i posle kojeg je usledilo njihovo iseljavanje.

Šešelj je na početku kongresa rekao da ideologija radikala ostaje nepromenjena, negirao da je počinio zločin proterivanjem hrtkovačkih Hrvata i zatražio da u Srbiji bude uvedena kazna doživotnog zatvora za sve koji zločin u Srebrenici budu nazivali genocidom, prenosi Hina.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražio je juče od nadležnih organa da zabrane održavanje kongresa SRS u Hrtkovcima, navodeći da je reč o "političkoj provokaciji i nedopustivom delovanju koje bi država Srbija trebalo da zabrani".

Zabranu skupa zatražilo je i nekoliko organizacija civilnog društva, ali zvaničnih reakcija na te zahteve nije bilo.

Povezano

Sve vesti