mondo.rs,Beta,Tanjug

Stevo Pendarovski je prvi predsednik Severne Makedonije

Autor:

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski proglasio je večeras pobedu na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, prvim nakon promene imena države.

Stevo Pendarovski je prvi predsednik Severne Makedonije Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

On je poručio  da će biti predsednik svih građana koga se niko neće stideti.

"Zalagaću se za pravičnost i pravnu državu. Idemo svi zajedno napred i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti, a ne krizi. Mračno doba je iza nas", istakao je Pendarovski na konferenciji za novinare u sedištu vladajuće SDSM.

Pendarovski je proglasio pobedu rekavši "hvala", na makedonskom i albanskom jeziku, preneo je sajt Plusinfo.

Poslanik iz redova albanske vladajuće DUI Artan Grubi poručio je večeras da su ta stranka i njen lider Ali Ahmeti pobednici predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji i da "bez njih ništa ne bi bilo postignuto". "Ali Ahmeti i DUI su izabrali predsednika Sobranja, Ali Ahmeti i DUI su izabrali premijera i Ali Ahmeti i DUI su izabrali predsednika države. Bez Ali Ahmetija i DUI ništa ne bi bilo postignuto", napisao je Grubi na Fejsbuku, prenosi portal Plusinfo.

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, na osnovu obrađanih 97,05 odsto glasova, Pendarovski je osvojio 51,85 odsto glasova, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovske Davkova osvojila 44, 56 odsto glasova.

U drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji izlaznost je bila 44,5 odsto birača čime je pređen neophodni cenzus od 40 odsto.

Izbori su okončani bez većih incidenata i nepravilnosti.

Pendarovski je u prvom krugu dobio veći broj glasova, ali nedovoljnu većinu da bi bio izabran za predsednika, prenose makedonski mediji.

Pendarovski je kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI, a Siljanovski-Davkova je nezavini kandidat koga podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE.

Posebnost ovih izbora je i to što su prvi put najveća makedonska i najveća albanska stranka nastupile sa zajedničkim, takozvanim konsenzualnim kandidatom.

severna makedonija izbori Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
Građani Severne Makedonije na predsedničkim izborima birali su između kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

Ovo su šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija.

Ukoliko u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.

Mandat odlazećeg predsednika Severne Makedonije Đorđa Ivanova ističe 12. maja.

Povezano

Sve vesti